Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX toont breed herstel na koersafstraffing

AEX toont breed herstel na koersafstraffing

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index toonde vrijdag een breed herstel na de koersafstraffing een dag eerder. Beleggers schoven de zorgen over de opmars van de Delta-variant van het coronavirus even aan de kant en doken op de bedrijven die donderdag de grootste koersdalingen lieten zien. Daarnaast hielden ze met een schuin oog de G20-top in de gaten. Tijdens de top in het Italiaanse Venetië zal met name worden gesproken over het al dan niet invoeren van een wereldwijd minimumbelastingtarief voor bedrijven.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 728,11 punten. Donderdag raakte de graadmeter 2 procent kwijt. De MidKap won 1,1 procent tot 1050,82 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 1,5 procent. De Londense FTSE-index klom 0,7 procent, ondanks dat de Britse economie in mei minder snel herstelde van de coronacrisis dan voorzien.

De markten verwerkten ook een nieuwe stap van de People's Bank of China. De Chinese centrale bank verlaagde de kapitaaleisen voor banken om meer steun te kunnen bieden aan kleinere bedrijven die hun kosten zien stijgen door de hogere prijzen van grondstoffen.

Luchtvaartmaatschappijen

Sterkste stijger in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een winst van dik 3 procent. De chipbedrijven ASMI en ASML stegen tot 1,7 procent door een positief handelsbericht van de Taiwanese chipproducent TSMC. Ook de financiële bedrijven veerden op na de verliezen in de vorige handelssessie. ING en Aegon wonnen rond 2 procent. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 1 procent.

In Londen stegen de luchtvaartmaatschappijen easyJet, Ryanair en IAG, het moederbedrijf van British Airways, tot 2,6 procent. De koersstijging volgde op berichten dat het Verenigd Koninkrijk in de komende weken de quarantaineplicht voor volledig gevaccineerde reizigers uit andere landen gaat schrappen. Airbus klom 3 procent in Parijs. De Europese vliegtuigbouwer zag de leveringen van nieuwe toestellen in de eerste jaarhelft met 52 procent stijgen. Het concern ligt daarmee op koers om de doelstellingen voor dit jaar te halen.

BioNTech

BioNTech klom bijna 5 procent in Frankfurt. Het Duitse biotechnologiebedrijf en zijn partner Pfizer gaan de Amerikaanse autoriteiten vragen een derde coronaprik goed te keuren. Uit de eerste resultaten van een onderzoek door de vaccinmakers zou zijn gebleken dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en concurrent Moderna mogelijk veel effectiever zijn na een derde prik.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1841 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 73,70 dollar. Brentolie klom 0,8 procent in prijs tot 74,72 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

13 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

15 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

16 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

17 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

18 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

18 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

18 uur geleden