Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX tikt nieuw record aan, Heineken wint na cijfers

AEX tikt nieuw record aan, Heineken wint na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index tikte maandag een nieuw record aan. De stemming werd gesteund door goed ontvangen resultaten van bierbrouwer Heineken en kunstmestproducent OCI. Ook luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM begonnen sterk aan de vakantiemaand augustus. Een verdere toename van de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone in juli zorgde eveneens voor optimisme bij beleggers. De industriële bedrijven nemen in een recordtempo nieuwe werknemers aan, maar hebben nog wel last van leveringsproblemen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 758,72 punten en bereikte op 762,19 punten de hoogste stand ooit. De MidKap won 0,9 procent tot 1062,90 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield (plus 3,2 procent) was de sterkste stijger in de AEX. Shell klom 2 procent. Verschillende oliemaatschappijen hebben volgens persbureau Bloomberg interesse getoond voor een overname van de bezittingen van Shell in het grootste olieveld van de Verenigde Staten. Heineken won 1,2 procent. De bierbrouwer zag de omzet in de eerste jaarhelft flink stijgen als gevolg van de versoepelingen van de coronamaatregelen, maar waarschuwde wel voor nieuwe coronabeperkingen in delen van de wereld en hogere grondstofprijzen. Heineken verwacht dan ook dat de resultaten over heel 2021 nog onder die van 2019 blijven.

Air France-KLM

In de MidKap ging Air France-KLM aan kop met een winst van 6,5 procent. OCI won 4 procent. De kunstmestproducent zag de omzetgroei in het tweede kwartaal versnellen en wil weer dividend gaan uitkeren.

In Frankfurt kelderde Allianz 8 procent. De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de vermogensbeheertak van de Duitse verzekeraar. Enkele pensioenfondsen in de Verenigde Staten klagen vermogensbeheerder Allianz Global Investors aan voor het niet veiligstellen van hun investeringen tijdens de ineenstorting van de financiële markten aan het begin van de coronapandemie. De Franse concurrent AXA won 4 procent in Parijs dankzij goed ontvangen resultaten.

Meggitt

Meggitt werd 57 procent meer waard in Londen. De Britse leverancier van onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart, defensie- en energiesector wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Parker-Hannifin voor omgerekend ruim 7 miljard euro. HSBC klom dik 1 procent. De Britse bank die het gros van zijn geld in Azië verdient, zag de winst in de eerste jaarhelft ruimschoots verdubbelen en gaat zijn aandeelhouders weer belonen met dividend.

De euro was 1,1881 dollar waard, tegen 1,1862 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 73,14 dollar. Brentolie daalde 1 procent in prijs tot 74,66 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

4 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

4 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

5 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

8 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

8 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

9 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

9 uur geleden