Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX stijgt verder ondanks verliesbeurten ASML en AkzoNobel

AEX stijgt verder ondanks verliesbeurten ASML en AkzoNobel

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag opnieuw hoger gesloten. De belangrijkste beursgraadmeter pakte die winst ondanks een stevige koersdaling van ASML. De producent van chipmachines had een recordkwartaal, maar begint ook last te krijgen van materiaaltekorten. Verffabrikant AkzoNobel gaf ook een kwartaalupdate en werd vervolgens lager gezet.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot met een plus van 0,4 procent op 805,47 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1069,00 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,1 procent. Beleggers verwerkten daar het nieuws dat de president van de Duitse Bundesbank Jens Weidmann eind dit jaar vertrekt om persoonlijke redenen. In Parijs en Londen stegen de beurzen tot 0,5 procent.

ASML leverde 3,8 procent in. De recordresultaten van het bedrijf lagen in lijn met de verwachtingen van analisten, maar beleggers hadden op meer gehoopt. ASML gaf verder aan dat het begint te merken dat er materiaaltekorten zijn. Dat krijgt ook zijn weerslag op de resultaten in het slotkwartaal van het jaar.

AkzoNobel

AkzoNobel verloor 0,9 procent. De verfmaker zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen, maar het bedrijfsresultaat viel wel flink terug. In september liet Akzo al weten de prijzen te verhogen vanwege de hoge grondstofkosten. Die hogere kosten drukten desondanks op de winstmarge. Ook in het vierde kwartaal wil Akzo de prijzen verder opschroeven om de impact van de hogere grondstofprijzen te compenseren.

Zorgtechnologiebedrijf Philips was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 4,6 procent. ING won 0,8 procent. De bank zet 180 miljoen euro opzij om klanten te compenseren die een te hoge rente hebben betaald op een lening.

Renault

Autofabrikant Renault verlaagt volgens mediaberichten zijn productie voor de rest van dit jaar nog verder vanwege de chiptekorten. Het Franse bedrijf verloor 3,7 procent. Nestlé steeg 3 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern schroefde zijn omzetverwachting voor het hele jaar opnieuw op. In Parijs zakte luxegoederenconcern Kering 0,3 procent na tegenvallende resultaten van het modemerk Gucci.

De euro was 1,1644 dollar waard, tegen 1,1631 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 83,44 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 85,29 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Opmars Omikron raakt volgens IMF groeiprognoses wereldeconomie

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechteren nu de Omikron-variant van het coronavirus in steeds meer landen opduikt. Topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitte hier op een conferentie vrijdag haar zorgen over. Ze benadrukte dat nieuwe virusvarianten "zeer snel" het vertrouwen kunnen schaden, met mogelijke impact op de economie tot gevolg.

22 minuten geleden
Techbedrijven omlaag terwijl Wall Street banencijfers verwerkt

NEW YORK (ANP) - Aandelen van techbedrijven waren vrijdag uit de gratie op Wall Street, terwijl beleggers zich bogen over nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Onder meer Apple en Tesla leverden vanwege een opnieuw opkomende rentevrees aan beurswaarde in. Ook reageerde de markt op de aankondiging van de Chinese taxidienst Didi om zijn notering in New York op te geven en naar de beurs in Hongkong te gaan.

37 minuten geleden
Boeren bang voor inkomensdaling door Nederlandse landbouwplannen

DEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt met zijn invulling van het Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid voor een verdere inkomensdaling van boeren te zorgen. Daarvoor waarschuwt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, die daarbij verwijst naar stukken die verantwoordelijk demissionair minister Carola Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

1 uur geleden
Europese beurzen met verliezen het weekend in na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met verliezen het weekend in gegaan. Het sentiment op de aandelenmarkten kreeg in de laatste uren van de sessie van vrijdag een knauw door nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Verder ging in Amsterdam onder meer Prosus omlaag door koersdruk in de Chinese techsector, waarin de techinvesteerder grote belangen heeft.

5 uur geleden
Moederbedrijf Blokker stelt plannen voor beursgang voorlopig uit

AMSTERDAM (ANP) - Mirage Retail Group (MRG), het moederbedrijf van onder meer Blokker en Intertoys, stelt zijn plannen voor een beursgang voorlopig uit. Het winkelconcern doet dat vanwege de "grillige marktomstandigheden" in retailland, terwijl de organisatie juist gebaat zou zijn bij continuïteit en stabiliteit.

5 uur geleden
Werkgevers vooralsnog geen voorstander van vaccinatieplicht

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse werkgevers zien vooralsnog weinig heil in de invoering van een vaccinatieplicht. Ze zijn groot voorstander van inentingen tegen het coronavirus, maar een verplichting zoals Duitsland wil invoeren gaat ze te ver. Een enkeling verwacht, hoe ongewenst ook, dat een verplichting onontkoombaar is.

6 uur geleden
Chinese Didi zakt op Wall Street vanwege opheffen beursnotering

NEW YORK (ANP) - De Chinese taxidienst Didi ging vrijdag flink omlaag op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten de aankondiging van het bedrijf om zijn notering op Wall Street op te geven en naar de beurs in Hongkong te gaan. De beurshandel stond verder in het teken van de ontwikkelingen rond de Omikron-variant.

7 uur geleden