Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX stijgt verder ondanks verliesbeurten ASML en AkzoNobel

AEX stijgt verder ondanks verliesbeurten ASML en AkzoNobel

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag opnieuw hoger gesloten. De belangrijkste beursgraadmeter pakte die winst ondanks een stevige koersdaling van ASML. De producent van chipmachines had een recordkwartaal, maar begint ook last te krijgen van materiaaltekorten. Verffabrikant AkzoNobel gaf ook een kwartaalupdate en werd vervolgens lager gezet.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot met een plus van 0,4 procent op 805,47 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1069,00 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,1 procent. Beleggers verwerkten daar het nieuws dat de president van de Duitse Bundesbank Jens Weidmann eind dit jaar vertrekt om persoonlijke redenen. In Parijs en Londen stegen de beurzen tot 0,5 procent.

ASML leverde 3,8 procent in. De recordresultaten van het bedrijf lagen in lijn met de verwachtingen van analisten, maar beleggers hadden op meer gehoopt. ASML gaf verder aan dat het begint te merken dat er materiaaltekorten zijn. Dat krijgt ook zijn weerslag op de resultaten in het slotkwartaal van het jaar.

AkzoNobel

AkzoNobel verloor 0,9 procent. De verfmaker zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen, maar het bedrijfsresultaat viel wel flink terug. In september liet Akzo al weten de prijzen te verhogen vanwege de hoge grondstofkosten. Die hogere kosten drukten desondanks op de winstmarge. Ook in het vierde kwartaal wil Akzo de prijzen verder opschroeven om de impact van de hogere grondstofprijzen te compenseren.

Zorgtechnologiebedrijf Philips was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 4,6 procent. ING won 0,8 procent. De bank zet 180 miljoen euro opzij om klanten te compenseren die een te hoge rente hebben betaald op een lening.

Renault

Autofabrikant Renault verlaagt volgens mediaberichten zijn productie voor de rest van dit jaar nog verder vanwege de chiptekorten. Het Franse bedrijf verloor 3,7 procent. Nestlé steeg 3 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern schroefde zijn omzetverwachting voor het hele jaar opnieuw op. In Parijs zakte luxegoederenconcern Kering 0,3 procent na tegenvallende resultaten van het modemerk Gucci.

De euro was 1,1644 dollar waard, tegen 1,1631 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 83,44 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 85,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

10 uur geleden
Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

BRUGGE (ANP/AFP) - Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën zorgt volgens haar voor "verstoringen" die de Europese Unie moet tegengaan. Andere Europese leiders leverden eerder ook al kritiek op de maatregelen, die ze zien als een vorm van protectionisme.

12 uur geleden
Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers gaan een relatief rustige week tegemoet, waarin nog amper kwartaalberichten van bedrijven op de agenda staan. Op de grondstoffenmarkten wordt daarentegen rekening gehouden met veel prijsschommelingen als nieuwe westerse beperkingen op de handel in Russische olie uitwerken.

12 uur geleden
Nederlanders deden liefst op tijd sinterklaasinkopen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben veel van hun sinterklaasinkopen ruim voor 5 december gedaan, waarbij ze mogelijk nog wilden profiteren van aanbiedingen rond Black Friday. Afgelopen zaterdag was weliswaar de drukste dag aan de kassa van de afgelopen week, maar het aantal betalingen met betaalkaarten was lang niet zo groot als de zaterdag na het koopjesfestijn.

12 uur geleden
OPEC en bondgenoten zien af van ingreep in olieproductie

LONDEN (ANP) - Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan verlagen of verhogen hun olieproductie niet. Dat maakten ze bekend na afloop van een vlot verlopen vergadering. In oktober sneden ze nog flink in de productie om de prijzen op peil te houden. De productieafspraken hebben doorgaans grote invloed op de olieprijzen en bepalen daardoor mede de prijzen bij de benzinepomp.

16 uur geleden
Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

FRANKFURT (ANP) - Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site. Het bedrijf, dat twee jaar geleden het Nederlandse De Giro overnam, moet van de Duitse beurswaakhond Bafin hogere financiële buffers aanhouden. Ook zou het bestuur te klein zijn voor het leiden van een complex bedrijf als FlatexDEGIRO, dat een van de grootste brokers voor particuliere beleggers in Europa is.

17 uur geleden
Oprichter FTX kan slechts 'speculeren' over miljarden van klanten

NASSAU (ANP/RTR) - De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven. In een interview met The Wall Street Journal zegt Bankman-Fried dat tegoeden van klanten in de begindagen van het handelsplatform werden gestald bij de eveneens door hem opgerichte cryptobelegger Alameda Research, omdat FTX zelf geen bankrekening had. Veel van dat geld is nu kwijt. Het is mogelijk gebruikt voor risicovolle beleggingen.

18 uur geleden