Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX sluit op nieuw recordniveau dankzij IMCD en chipbedrijven

AEX sluit op nieuw recordniveau dankzij IMCD en chipbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index sloot woensdag wederom op een recordniveau. IMCD was de grote winnaar. De chemicaliëndistributeur won ruim 10 procent dankzij beter dan verwachte resultaten. Ook de Nederlandse chipbedrijven ASML, ASMI en BESI deden goede zaken.

IMCD boekte in de eerste jaarhelft meer winst en zag de groei versnellen in het tweede kwartaal. Topman Piet van der Slikke sprak van "zeer sterke resultaten". Analisten van Degroof Petercam schroefden in een reactie op de cijfers hun koersdoel flink op. Chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wonnen tot 3,7 procent.

Philips was de grootste verliezer in de AEX-index met een min van 2,8 procent. Het zorgtechnologiebedrijf heeft kort na de grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur ook nog tienduizenden beademingsapparaten van ziekenhuizen teruggeroepen. Volgens een melding van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kan die apparatuur eveneens ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben en leiden tot verwondingen of zelfs tot overlijden. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway, dinsdag nog een flinke winnaar, zakte bijna 2 procent.

Prosus

Prosus klom 3 procent. De techinvesteerder kampte de laatste dagen nog met reguleringsdrift in de Chinese techsector. Dinsdag zakte Prosus bijna 7 procent door vrees voor strengere regels voor de Chinese game-industrie. De investeerder heeft een groot belang in Tencent, een belangrijke speler op de onlinegamingmarkt in China.

In de MidKap won laadpalenfabrikant Alfen 4,4 procent. Koffieconcern JDE Peet's eindigde met een plus van 2,4 procent. De eigenaar van Douwe Egberts zag de omzet in de eerste jaarhelft stijgen, mede dankzij de heropening van de horeca in het tweede kwartaal.

Valuta

De Amsterdamse AEX eindigde de handelssessie 0,8 procent hoger op 766,24 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 1067,25 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,9 procent.

De euro was 1,1839 dollar waard, tegen 1,1881 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,3 procent goedkoper op 68,33 dollar. Brentolie zakte 2,5 procent naar 70,64 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

1 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

11 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

12 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

13 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

15 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

16 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

16 uur geleden