Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX sluit in de plus, chipbedrijven bij grootste stijgers

AEX sluit in de plus, chipbedrijven bij grootste stijgers

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden maandag tot de grootste stijgers in de Amsterdamse AEX-index. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 eindigde in de plus, evenals de toonaangevende Europese beurzen. Beleggers reageerden onder meer op de aankondiging dat de coronalockdownmaatregelen in China worden versoepeld.

Chipbedrijf ASMI dikte 4,4 procent aan en was daarmee de winnaar onder de hoofdfondsen. Besi won 3,1 procent en ASML kreeg er 2,7 procent aan beurswaarde bij. De AEX eindigde 0,9 procent hoger op 708,34 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 1021,01 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,8 procent.

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway won 2,9 procent. Volgens de Britse krant The Times kan een verkoop van de Amerikaanse dochter Grubhub het bedrijf opzadelen met een afschrijving van wel 5 miljard pond (5,9 miljard euro). De Amerikaanse bank Bank of America zou gevraagd zijn om een koper voor Grubhub te vinden.

Unilever

Unilever won 0,1 procent. Het levensmiddelen- en consumentengoederenconcern maakte bekend een meerderheidsbelang te nemen in Nutrafol, een fabrikant van haarverzorgingsproducten. Unilever had al een minderheidsbelang in het bedrijf. ING won 2,7 procent. Het financiële fonds profiteerde van het koopadvies dat analisten van Goldman Sachs op de bank plakten.

Shell zakte 0,7 procent. Het olie- en gasconcern gaat met SGH Energy aan de slag met de ontwikkeling van het Crux-aardgasveld, voor de kust van Australië. In eerste instantie zullen vijf putten worden geboord en wordt een leiding aangelegd.

Air France-KLM

Luchtvaartconcern Air France-KLM steeg 3 procent en was de grootste stijger bij de middelgrote fondsen. KLM hoopt in gesprek met de vakbonden snel te komen tot een oplossing voor de cao-problematiek en dan met name over de reeds verlopen cao met piloten. De staatsagent voor KLM stuurde zondag een advies naar de Tweede Kamer. Daaruit kwam naar voren dat cao-afspraken die KLM met bonden wil maken, niet voldoen aan de voorwaarden van het coronasteunpakket. Zo zou er nog geen dekking zijn voor de beoogde loonsverhoging.

De euro was 1,0779 dollar waard, tegen 1,0702 dollar bij het slot van de beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent in prijs tot 116,20 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 120,82 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

5 minuten geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

10 minuten geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

30 minuten geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

2 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

2 uur geleden
Schiphol haalt tent voor wachtrijen in buitenlucht weg

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft de tent weggehaald die vorig jaar voor vertrekhal 1 was geplaatst om reizigers beschutting te bieden. De luchthaven plaatste de tientallen meters lange tent, omdat personeelstekorten op de luchthaven in het hoogseizoen van 2022 geregeld voor wachtrijen tot buiten de vertrekhal zorgden.

4 uur geleden
Witwasonderzoek naar Franse multimiljardair Bernard Arnault

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken waarbij multimiljardair Bernard Arnault betrokken is geweest, samen met de Russische oligarch Nikolaj Sarkisov. Het onderzoek richt zich op een complexe deal bij het kopen van woningen in het luxueuze Franse skioord Courchevel.

5 uur geleden