Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX sluit in de min, Philips grootste verliezer

AEX sluit in de min, Philips grootste verliezer

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index sloot donderdag met een verlies. De financiële markten kauwden na op het hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag voor koersdruk zorgde op Wall Street. Door de aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen vrezen beleggers dat de Federal Reserve de rente in de komende maanden sneller gaat verhogen. Zorgtechnologiebedrijf Philips was de grootste verliezer bij de hoofdfondsen.

Halverwege de handelsdag stond de Amsterdamse beurs diep in het rood maar een groot deel van het verlies werd goedgemaakt. De AEX-index eindigde 1,1 procent lager op 675,09 punten.

Zwaargewicht Shell moest het ontgelden met een verlies van 2,8 procent. Het Russische Lukoil liet weten de tankstations en smeermiddelenfabriek van Shell in Rusland over te nemen. Philips (min 4,8 procent) en DSM (min 1,8 procent) noteerden ex-dividend. Dat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway won 3,9 procent.

Aegon

Verzekeraar Aegon (plus 0,7 procent) zag het nettoresultaat stijgen dankzij een flinke boekwinst op de verkoop van de onderdelen in Hongarije. In de MidKap won OCI 2,4 procent. Het bedrijf profiteerde van de sterke vraag en gestegen prijzen voor kunstmest door de oorlog in Oekraïne en verdubbelde de omzet.

Laadpalenmaker Alfen (plus 1,1 procent) zette de opmars voort na de sterke kwartaalupdate van een dag eerder. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis (plus 0,3 procent) kwam met cijfers en verhoogt zijn verwachting voor het bedrijfsresultaat voor 2022. De MidKap verloor 0,2 procent tot 985,92 punten.

Siemens

De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,4 procent. In Frankfurt verloor Siemens 2,5 procent. Het Duitse industrieconcern zag de nettowinst halveren door een financiële klap van zo'n 600 miljoen euro door de westerse sancties tegen Rusland. Siemens liet weten Rusland volledig te verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne na bijna 170 jaar actief te zijn geweest in dat land. Het bedrijf heeft zo'n 3000 medewerkers in Rusland.

De euro was 1,0402 dollar waard, tegen 1,0554 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 106,87 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 108,19 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Ook ASR geraakt door uitspraken gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - ASR heeft woensdagochtend zo'n 7 procent aan beurswaarde verloren na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. De precieze inhoud van die uitspraak is onbekend. Maar de verzekeraar schrijft op zijn website dat het de zaak betreft van vereniging Woekerpolis.nl over drie beleggingsverzekeringen van Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam.

28 minuten geleden
Handel aandeel NN kort stilgelegd na koersklap om 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.

1 uur geleden
Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

2 uur geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

2 uur geleden
Aandacht voor NN en Onward Medical op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN en medisch-technologisch bedrijf Onward Medical weten woensdag de aandacht op zich gericht bij het begin van de handel op de aandelenbeurs in Amsterdam. NN kreeg een tegenvaller te verwerken bij het gerechtshof Den Haag, dat oordeelde dat de verzekeraar jarenlang te veel kosten in rekening heeft gebracht bij klanten met een beleggingsverzekering. Onward Medical meldde juist een succes bij de ontwikkeling van zijn technologie om mensen met een dwarslaesie te helpen.

3 uur geleden
Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

3 uur geleden
Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

4 uur geleden