Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX sluit hoger dankzij techbedrijven, oliesector in de min

AEX sluit hoger dankzij techbedrijven, oliesector in de min

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is maandag met winst gesloten. Dat had de belangrijkste Amsterdamse beursgraadmeter te danken aan techbedrijven als techinvesteerder Prosus en chipbedrijf ASMI. Bedrijven in de oliesector hadden het juist zwaar door de vrees voor een vertraging van de economische groei door de verdere verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus. Andere Europese beurzen hadden daar meer last van en bleven dicht bij de slotstand van vorige week.

Verder werd gekeken naar het klimaatrapport van VN-panel IPCC. De uitkomst daarvan, dat een opwarming van de aarde met minder dan 1,5 graad al niet meer haalbaar is, moet volgens secretaris-generaal van de VN António Guterres worden gezien als de doodsklap voor kolen, olie en gas. Dat zei de Portugees in een eerste reactie.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot met een winst van 0,5 procent op 771,80 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 1074,58 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden 0,1 procent, die in Londen ging 0,1 procent omhoog.

Prosus

Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 3,7 procent. Chiptoeleverancier ASMI volgde met een plus van 1,7 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield daalde 3,6 procent en was daarmee hekkensluiter. Chemicaliëndistributeur IMCD (min 2 procent) stond ook bij de verliezers. Analisten van Berenberg haalden het aandeel van de kooplijst.

Zwaargewicht Shell daalde 0,8 procent in Amsterdam en in Londen verloor het Britse olieconcern BP 0,7 procent. Ook het Italiaanse Eni, Repsol uit Spanje en TotalEnergies uit Frankrijk leverden tot 0,3 procent in. De verdere verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus in veel delen van de wereld en een onverwachte groeivertraging van de Chinese export wakkerden de zorgen aan over de vraag naar olie. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,9 procent minder op 66,32 dollar. Brentolie werd 2,7 procent goedkoper op 66,79 dollar per vat.

PostNL

In de MidKap zakte PostNL 3 procent. De post- en pakketbezorger, die profiteert van het vele online winkelen sinds de uitbraak van de coronapandemie, verhoogde opnieuw zijn verwachtingen. Het bedrijf zag het volume echter afnemen doordat winkels weer open mochten omdat lockdownmaatregelen werden versoepeld. PostNL gaat daarnaast de komende jaren 450 miljoen euro extra investeren in de uitbreiding van het aantal pakketautomaten, het netwerk en de capaciteit.

Deliveroo dikte in Londen 4,5 procent aan. De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero (min 3,2 procent) heeft een belang van dik 5 procent genomen in zijn Britse rivaal.

De euro was 1,1751 dollar waard, tegen 1,1765 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

14 minuten geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

1 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

2 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

3 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

5 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

5 uur geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

17 uur geleden