Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX scherpt record aan op rustig Damrak

AEX scherpt record aan op rustig Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index scherpte maandag het recordniveau verder aan en kroop langzaam richting de 800-puntengrens. De aandelenhandel verliep relatief rustig. Het halfjaarcijferseizoen is voorbij en de belangrijke beurs in Londen is de hele dag gesloten. De aandacht ging in de ochtendhandel dan ook vooral uit naar de macro-economische cijfers, zoals de Europese inflatie en de Amerikaanse banengroei, die later in de week op het programma staan.

Beleggers verwerkten daarnaast nog de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar de boodschap van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell positief werd ontvangen. Powell verklaarde vrijdag dat geleidelijk kan worden begonnen met het afbouwen van de coronasteun. Een door beleggers gevreesde renteverhoging lijkt echter nog ver weg. Volgens Powell herstelt de grootste economie ter wereld sterk van de coronacrisis, maar moet nog meer vooruitgang worden geboekt op de arbeidsmarkt.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 788,85 punten en tikte op 789,88 punten de hoogste tussentijdse koers ooit aan. De MidKap steeg 0,5 procent tot 1105,09 punten. De DAX in Frankfurt klom 0,2 procent en de Franse CAC40-index won een fractie.

Chipbedrijven

De chipbedrijven Besi, ASMI en ASML waren opnieuw de sterkste stijgers in de AEX, met winsten tot 1,7 procent. Verzekeraar ASR (min 1,9 procent) noteerde ex dividend. Just Eat Takeaway zakte verder weg en verloor dik 1 procent. De maaltijdbezorger raakte vrijdag al 7,5 procent aan beurswaarde kwijt. De koersval volgde op het besluit van New York om de beperkingen van de vergoedingen die maaltijdbezorgers aan restaurants in de stad kunnen vragen permanent te maken. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl is in New York actief met het onlangs overgenomen Grubhub.

In de MidKap ging Alfen aan kop met een plus van 2 procent. De laadpalenfabrikant verloor vrijdag nog dik 6 procent na publicatie van de resultaten. Kunstmestproducent OCI en roestvrijstaalmaker Aperam volgden met plussen van 1,4 procent. Winkelvastgoedinvesteerder Eurocommercial Properties sloot de rij met een min van 1,3 procent.

Op de oliemarkt hielden handelaren de orkaan Ida in de gaten, die in de Amerikaanse staat Louisiana zijn eerste slachtoffer heeft gemaakt. Ook vergadert oliekartel OPEC deze week weer. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 68,24 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 72,56 dollar per vat. De euro was 1,1794 dollar waard, tegen 1,1786 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Recordomzet voor iPhone-maker Foxconn in april

ZHENGZHOU (ANP/BLOOMBERG) - iPhone-producent Foxconn heeft zijn inkomsten vorige maand aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro, maakte het Taiwanese bedrijf zondag bekend. Hierdoor kunnen de verwachtingen van marktkenners voor de verkoop van iPhones mogelijk naar boven worden bijgesteld.

36 minuten geleden
Bureau: stem tegen beloning Boeing-topman van 33 miljoen dollar

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing krijgen het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar (31 miljoen euro) voor topman David Calhoun te stemmen. Dat meldt Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat onder meer pensioenfondsen en verzekeraars adviseert.

2 uur geleden
Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

14 uur geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

19 uur geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

20 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

1 dag geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

1 dag geleden