Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX pakt flinke winst, Adyen en UMG grootste winnaars

AEX pakt flinke winst, Adyen en UMG grootste winnaars

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet vrijdag een stevig herstel zien na de verliezen van eerder in de maand. Beleggers leken de zorgen over een mogelijke recessie even aan de kant te schuiven en gingen op koopjesjacht. Bij de hoofdfondsen stegen alle bedrijven en daarbij waren betalingsverwerker Adyen en platenlabel Universal Music Group (UMG) de grootste winnaars.

De hoofdgraadmeter eindigde 3,8 procent hoger op 660,32 punten. De MidKap won 1,8 procent en sloot op 913,59 punten.

De sterkste stijger in de AEX was UMG met een winst van 9,3 procent. Het platenlabel maakte een dag eerder bekend voor een miljard euro aan obligaties uit te willen geven. Adyen won 6,3 procent. Beleggers leken ook weer interesse te hebben in Philips. Het zorgtechnologieconcern, dat in de afgelopen maanden flink in waarde is gedaald vanwege de problemen met de beademingsapparaten van het bedrijf, werd 5,4 procent hoger gezet.

Luchtvaartsector

Er was weer veel aandacht voor de luchtvaartsector. In de MidKap daalde Air France-KLM 1,6 procent ondanks een adviesverhoging van Deutsche Bank. Dochter Transavia krijgt de Consumentenbond achter zich aan. Volgens de consumentenorganisatie zou Transavia de regels overtreden bij het annuleren van vluchten op Schiphol.

De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 3,2 procent. De DAX in Frankfurt bleef achter met een plus van 1,5 procent na een daling van het Duitse ondernemersvertrouwen in juni.

Lufthansa verloor 4,9 procent in Frankfurt. De luchtvaartmaatschappij heeft voor de komende twee maanden 2200 vluchten geannuleerd. De stap volgt op een golf van coronabesmettingen in Duitsland, waardoor het personeelstekort bij de maatschappij verder is toegenomen. TUI zakte meer dan 4 procent na de aankondiging dat topman Fritz Joussen van het Duitse reisconcern voortijdig aftreedt.

Zalando

In Frankfurt kelderde Zalando aan het begin van de handelsdag 13 procent, maar het aandeel ging het weekend in met een verlies van 2 procent. De Duitse webwinkel, die ook actief is in Nederland, merkt dat de economische tegenwind door de hoge inflatie langer aanhoudt en gaf een winstalarm.

De euro was 1,0550 dollar waard, tegenover 1,0521 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,9 procent meer op 108,34 dollar. Brentolie werd 3,5 procent duurder op 113,92 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

21 minuten geleden
ASML toont herstel in licht hogere AEX na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML toonde donderdag wat herstel op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder nog hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel won nu 1,5 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML profiteerde onder meer van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

52 minuten geleden
Conflicten raken meerderheid internationaal handelende bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen heeft last van de vele conflicten die momenteel spelen in de wereld. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven.

1 uur geleden
Flink meer omzet easyJet, ziet vraag richting zomer groeien

LUTON (ANP) - EasyJet ziet de vraag naar zijn vliegreizen en vakanties nog altijd toenemen. Die trend leidt naar verwachting tot een omzetstijging van 22 procent over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar van de luchtvaartmaatschappij. Dat meldt easyJet in een tussentijdse handelsupdate. De luchtvaartmaatschappij, die ook vakanties aanbiedt, ziet het aantal boekingen voor deze zomer sterker stijgen dan in 2023.

1 uur geleden
Kifid ontvangt 500 klachten meer over financiële diensten

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geklaagd over financiële diensten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), staat in het jaarverslag. Het instituut ontving 5616 nieuwe klachten, 500 meer dan een jaar eerder. Schadeverzekeringen leverden het grootste aantal klachten op. Ook klaagden consumenten over bankzaken, hypotheken en kredietregistraties.

1 uur geleden
AEX-index koerst af op voorzichtig herstel na recente verliezen

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt donderdag wat te herstellen van de koersverliezen eerder deze week. De hoofdindex bereikte afgelopen vrijdag nog een hoogtepunt op 894 punten en is sinds de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekeinde flink teruggevallen. Woensdag zakte de AEX nog 1,1 procent tot 865,35 punten. Dat kwam vooral door koersverliezen van de chipbedrijven, na een tegenvallend kwartaalbericht van ASML.

1 uur geleden
Groothandelaar Sligro stopt vanaf 2025 met de verkoop van tabak

VEGHEL (ANP) - Sligro stopt met de verkoop van tabak vanaf 2025. Dat meldt de groothandelaar in een handelsupdate over het eerste kwartaal van dit jaar. Een deel van de verkoop wordt op 1 juli dit jaar al stopgezet, met uitzondering van tabakswaren waarvoor Sligro contracten heeft afgesloten die lopen tot het einde van dit jaar.

1 uur geleden