Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX over breed front vooruit

AEX over breed front vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging maandag over een breed front vooruit. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. De hervatting van het onderzoek naar een mogelijk coronavaccin door farmaceut AstraZeneca en grote overnamedeals in de chip- en biotechsectoren boden steun aan de handel. Verder keken beleggers uit naar de beleidsvergaderingen van de centrale banken van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan later deze week.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 555,43 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 815,10 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

De chipsector stond in de schijnwerpers na een grote overnamedeal. Het Japanse technologieconcern SoftBank verkoopt de Britse chipontwerper ARM Holdings voor 40 miljard dollar aan de Amerikaanse chipmaker Nvidia. Het gaat om een van de grootste overnames in de chipsector ooit. In de AEX behoorde chiptoeleverancier ASMI tot de kopgroep met een plus van 1,2 procent.

Hoofdfondsen

Biotechnoloog Galapagos voerde de schaarse dalers aan bij de hoofdfondsen met een min van 4 procent. Biotechnoloog Gilead Sciences, een samenwerkingspartner van Galapagos, neemt het Amerikaanse Immunomedics over voor ongeveer 21 miljard dollar. In de MidKap klom Vopak 1,5 procent. Het tankopslagbedrijf neemt samen met het Global Energy & Power Infrastructure Fund van investeerder BlackRock drie grote industriële terminals van Dow over in de Verenigde Staten.

Kiadis Pharma dikte bijna 10 procent aan. De biotechnoloog heeft van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA goedkeuring gekregen voor de start van een klinische studie naar behandeling van Covid-19, dat wordt veroorzaakt door het coronavirus. Euronext zakte 0,9 procent. De beursuitbater heeft samen met de Italiaanse staatskredietverlener CDP en de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo officieel een bod uitgebracht op de Italiaanse beursuitbater Borsa Italiana.

AstraZeneca

In Londen won AstraZeneca 0,5 procent. Het farmaciebedrijf en de Universiteit van Oxford hebben de klinische test van hun experimentele coronavaccin hervat. Het onderzoek werd vorige week gestaakt omdat bij een proefpersoon een onverklaarde aandoening was geconstateerd.

De euro was 1,1854 dollar waard, tegen 1,1831 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 37,51 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 39,96 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

8 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

37 minuten geleden
Kans op slagen megaovername gamebedrijf door Microsoft groeit

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse toezichthouder voor de markt neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door softwareconcern Microsoft goed te keuren. Die twee bedrijven kregen eerder geen toestemming vanuit Londen om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud. Nieuwe beloftes om genoeg concurrentie over te houden nemen die bezwaren weg, schrijft de Competition and Markets Authority (CMA) nu.

1 uur geleden
Rentezorgen houden Damrak in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag iets verder weg te zakken na de recente verliesbeurten. Sinds het rentebesluit van de Federal Reserve staat de stemming op de beurzen onder druk. De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week weliswaar onveranderd, maar hintte wel op een verdere verhoging later dit jaar. Ook gaf de Fed aan dat het rentetarief in de grootste economie ter wereld langer hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

1 uur geleden
Duits staatsbedrijf krijgt kritiek voor handel in Russische lng

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Een door de Duitsland genationaliseerd energiebedrijf is in opspraak geraakt omdat het in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Rusland handelt. De transactie is niet verboden, maar binnen Europa is Duitsland tegenstander van de handel in lng uit Rusland omdat dit land Oekraïne is binnengevallen.

2 uur geleden
Einde aan staking lng-fabrieken Australië die gasprijzen opdreef

PERTH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Stakende werknemers bij twee fabrieken voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië pakken hun werk weer op, kondigen vakbonden vrijdag aan. De werkonderbreking begon zo'n twee weken geleden om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De staking en een stakingsdreiging zorgden afgelopen weken voor hogere gasprijzen.

2 uur geleden
Huishoudens hadden in tweede kwartaal meer te besteden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens hadden in het tweede kwartaal van dit jaar meer te besteden dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral hogere cao-lonen en meer gewerkte uren droegen daar aan bij volgens het statistiekbureau. Tegelijkertijd steeg de hypotheekschuld.

2 uur geleden