Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX over breed front omlaag

AEX over breed front omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging vrijdag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese beurzen stonden flink in het rood. De oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten en de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd zorgden voor een negatieve stemming. Op Beursplein 5 vielen de resultaten van verlichtingsbedrijf Signify in goede aarde. ASML werd lager gezet na tegenvallende vooruitzichten van chipreus Intel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,5 procent lager op 562,27 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 768,40 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 2,1 procent.

Alle 25 AEX-bedrijven verloren terrein. Chipmachinemaker ASML (min 4,9 procent) behoorde tot de grootste dalers na publicatie van de resultaten van zijn belangrijke klant Intel. De Amerikaanse chipmaker kwam met sterke tweedekwartaalcijfers, maar de verwachtingen voor het lopende kwartaal vielen tegen. Ook loopt de uitrol van nieuwe chips volgens Intel vertraging op. Sectorgenoten ASMI en Besi verloren rond 4 procent. In Parijs raakte chipmaker STMicroelectronics 4 procent kwijt en de Duitse chipfabrikant Infineon zakte 4,6 procent.

Signify

Signify voerde de schaarse stijgers in de MidKap aan met een winst van bijna 4 procent. De verlichtingsfabrikant wist de omzetdaling in het tweede kwartaal beperkt te houden dankzij de overname van het Amerikaanse Cooper. Op een omzet van 1,5 miljard euro boekte Signify een winst van 81 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de nettowinst 50 miljoen euro. Het bedrijf geeft geen verwachting voor heel 2020 vanwege de coronacrisis.

Bij de kleinere bedrijven daalde Accell 3,2 procent. De fietsenfabrikant zag de verkopen in juni fors toenemen en wist daarmee de stevige dalingen in voorgaande maanden te compenseren. De virusuitbraak heeft wel tot druk op de marges geleid en Accell verwacht dat het bedrijfsresultaat in heel 2020 onder het niveau van vorig jaar zal uitkomen. Amsterdam Commodities (Acomo) won 2,6 procent. De thee-, specerijen- en notenhandelaar voerde de omzet en winst in de eerste jaarhelft op, ondanks de uitdagende omstandigheden door de virusuitbraak.

De euro was 1,1602 dollar waard tegen 1,1617 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 40,75 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 43,06 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

37 minuten geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

54 minuten geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

1 uur geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
Warm begin van de winter kan energieshock Europa beperken

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Verwacht relatief warm weer in het najaar kan Europa helpen om deze winter zonder energieproblemen door te komen. Voor oktober worden temperaturen verwacht die bovengemiddeld hoog zijn, waardoor de Europese landen meer tijd hebben om gasvoorraden aan te vullen. De kans dat er later in de winter verplichte afsluitingen komen nemen daardoor af. Europa probeert snel minder afhankelijk te worden van Russisch gas, maar is in de overgangsperiode kwetsbaar.

1 uur geleden
Damrak koerst af op vlak begin van rustige beursdag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt vrijdag vrijwel vlak te beginnen aan een relatief rustige handelsdag. Na de stroom van bedrijfsresultaten in de afgelopen weken loopt het kwartaalcijferseizoen ten einde. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Bloomberg: Apple gaat uit van aanhoudende vraag naar iPhones

CUPERTINO (ANP) - Ondanks slechte prognoses voor de smartphonemarkt, heeft Apple zijn leveranciers gevraagd nog minstens zoveel iPhones te produceren als vorig jaar. De techgigant houdt daarbij rekening met afnemende concurrentie en welvarende klanten.

2 uur geleden