Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX opent hoger onder aanvoering van Adyen en Just Eat Takeaway

AEX opent hoger onder aanvoering van Adyen en Just Eat Takeaway

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is dinsdag met winst van start gegaan. Aan het begin van de handelsdag werden onder meer fintechbedrijf Adyen en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, een stuk hoger gezet. Beleggers kijken vooral naar een nieuwe onderhandelingsronde over de oorlog in Oekraïne. Russische en Oekraïense delegaties komen later op de dag in Turkije bijeen.

Het is de eerste keer in twee weken dat vertegenwoordigers van beide landen weer fysiek bij elkaar komen, want in de afgelopen weken werd alleen onderhandeld via een videoverbinding. De delegaties ontmoeten elkaar in Istanbul. De oorlog begon eind februari met een Russische invasie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent hoger op 728,35 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 1059,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,2 procent.

Adyen

Adyen was in de AEX met een plus van 4,9 procent de grootste stijger. Just Eat Takeaway won kort na de openingsbel 4 procent. Bijna alle aandelen in de hoofdindex noteerden een plus.

Topman Jacques van den Broek neemt dinsdag na 34 jaar afscheid bij uitzender Randstad. Sinds 2014 had hij de leiding bij het bedrijf. Van den Broek wordt opgevolgd door Sander van 't Noordende. Randstad steeg 2,2 procent.

Beleggers zetten Fastned 4,9 procent lager. De uitbater van laadstations voor elektrische auto's heeft zijn omzet vorig jaar bijna verdubbeld. Tegelijkertijd liep het nettoverlies sterk op. Het Nederlandse bedrijf kampte in de tweede helft van het jaar onder andere met de sterk gestegen elektriciteitsprijzen.

WDP

Logistiek vastgoedbedrijf WDP heeft via een dochteronderneming een belang genomen in de Zweedse branchegenoot Catena. WDP heeft nu een belang van ruim 9 procent in het bedrijf en het wil uiteindelijk 10 procent in handen krijgen. WDP won 0,9 procent.

De olieprijzen gingen verder omlaag door de vrees dat de lockdown in Shanghai de vraag naar olie zal raken. Maandag zakten de prijzen al fors en dinsdag werd een vat Amerikaanse olie 0,9 procent goedkoper op 105,03 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 111,66 dollar per vat. De euro was 1,1000 dollar waard, tegen 1,0946 dollar op maandag.

Meer uit Financieel

Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

2 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

3 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

4 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

5 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

6 uur geleden
AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

7 uur geleden