Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX op nieuw record ondanks koersverliezen Akzo en ASML

AEX op nieuw record ondanks koersverliezen Akzo en ASML

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index tikte woensdag een nieuw recordniveau aan ondanks koersverliezen van verffabrikant AkzoNobel en chipmachinemaker ASML. AkzoNobel kampt met hogere grondstofprijzen en verwacht dat de prijzen van zijn verfmerken Sikkens en Flexa verder zullen stijgen en dat de problemen in de toeleveringsketen tot halverwege 2022 zullen aanhouden. ASML heeft een recordkwartaal achter de rug dankzij de sterke wereldwijde vraag naar chips, maar begint ook last te krijgen van materiaaltekorten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 807,63 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1068,43 punten. De Duitse DAX won 0,1 procent. In Frankfurt verwerkten beleggers het nieuws dat president Jens Weidmann van de Bundesbank eind dit jaar om persoonlijke redenen opstapt. De beurs in Parijs verloor 0,1 procent en Londen bleef vlak.

AkzoNobel verloor 1,7 procent. De verfmaker zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen, maar het bedrijfsresultaat viel wel flink terug. In september liet Akzo al weten de prijzen te verhogen vanwege de hoge grondstofkosten. Ook in het vierde kwartaal wil Akzo de prijzen verder opschroeven om de impact van de hogere grondstofprijzen te compenseren.

ASML

ASML daalde 1,3 procent. Volgens analisten lagen de recordresultaten van het bedrijf in lijn met de verwachtingen, maar hadden beleggers op meer gehoopt. Financieel directeur Roger Dassen sprak van "sterke cijfers", maar gaf aan dat ASML ook merkt dat materialen schaars zijn. Dat zal volgens hem "enige impact" op de resultaten in het vierde kwartaal hebben.

Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 2,7 procent. ING won 0,1 procent. De bank zet 180 miljoen euro opzij om klanten te compenseren die een te hoge rente hebben betaald op een lening. In de MidKap zakte Vopak 4 procent na een wijziging aan de top van het tankopslagbedrijf. Dick Richelle zal topman Eelco Hoekstra, die vertrekt naar SHV, per 1 januari 2022 vervangen.

Nestlé

Nestlé steeg dik 3 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern schroefde zijn omzetverwachting voor het hele jaar opnieuw op dankzij sterke kwartaalresultaten. In Parijs zakte luxegoederenconcern Kering 4 procent na tegenvallende resultaten van het modemerk Gucci.

De euro was 1,1623 dollar waard, tegen 1,1631 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 82,20 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 84,24 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

3 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

5 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

7 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

9 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

10 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

11 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

12 uur geleden