Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX onderuit op Hemelvaartsdag, Pharming keldert 10 procent

AEX onderuit op Hemelvaartsdag, Pharming keldert 10 procent

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs ging donderdag flink onderuit. Beleggers verwerkten de fors lagere slotstanden op Wall Street, waar de inflatievrees verder oplaaide na de sterkste stijging van het Amerikaanse prijspeil in meer dan tien jaar. De inflatie wordt aangejaagd door de omvangrijke steunprogramma's van overheden en centrale banken. Beleggers vrezen dat de rente daardoor sneller dan verwacht zal worden verhoogd om de geldontwaarding tegen te gaan. Hogere rentes maken aandelen als belegging echter minder aantrekkelijk.

Veel Nederlandse bedrijven zijn gesloten vanwege Hemelvaartsdag, maar Pharming kwam wel met kwartaalcijfers. Het biotechnologiebedrijf zag de verkopen van zijn belangrijkste medicijn Ruconest flink dalen. Door de tijdelijke sluiting van veel artsenpraktijken vanwege de coronapandemie namen patiëntbezoeken af en werd het middel minder vaak op herhaling voorgeschreven of werd uit de voorraad geput. Ook kregen minder nieuwe patiënten Ruconest voorgeschreven. Het aandeel kelderde 10 procent in de MidKap.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,8 procent in het rood op 682,51 punten. De hoofdindex is in een week tijd met dik 5 procent gedaald ten opzichte van de hoogste koers ooit, die op 7 mei werd bereikt. De MidKap daalde 1,2 procent tot 1025,61 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,4 procent.

Alle bedrijven omlaag

Alle 25 AEX-bedrijven gingen omlaag. Olieproducent Shell (min 3,8 procent) noteerde ex dividend. Chipbedrijf ASMI en techinvesteerder Prosus zakten tot 3,5 procent. Ook staalfabrikant ArcelorMittal en de financiële fondsen Aegon, ASR en ING behoorden tot de staartgroep met minnen tot 3,8 procent. In de MidKap zakte ABN AMRO 2,7 procent. De bank verloor een dag eerder al bijna 6 procent na tegenvallende resultaten.

KPN daalde 1,5 procent. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) levert de samenwerking tussen het telecomconcern en pensioenuitvoerder APG bij het uitbreiden van het glasvezelnetwerk geen beperkingen op voor de vrije concurrentie.

In Londen zakte Burberry 8 procent. Het Britse modehuis, bekend van het ruitjespatroon, zag de omzet in het afgelopen boekjaar dalen doordat veel winkels gesloten moesten blijven vanwege de coronapandemie. In de afgelopen maanden herstelden de verkopen weer, maar de resultaten blijven achter bij concurrerende merken als LVMH en Hermes.

De euro was 1,2103 dollar waard, tegenover 1,2071 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 65,05 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 68,25 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

1 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

17 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

20 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

21 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

22 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

23 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

1 dag geleden