Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX omlaag na zware verliezen New York en Tokio

AEX omlaag na zware verliezen New York en Tokio

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies aan de handelsdag begonnen. Zorgen over de oplopende inflatie hebben markten wereldwijd in hun greep. De beurzen in New York en Tokio gingen eerder ook al hard onderuit.

Te sterke prijsstijgingen zouden het economisch herstel van de coronacrisis kunnen remmen. Bovendien maken ze aandelen relatief onaantrekkelijk, omdat de rentes bij een hoge inflatie kunnen stijgen.

De AEX-index op Beursplein 5 zakte na ruim een kwartier handelen 0,9 procent tot 765,91 punten. MidKap verloor 1,7 procent tot 1048,03 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 1,2 procent.

ING

Zorgen over het Amerikaanse schuldenplafond, het maximale bedrag dat de overheid in de Verenigde Staten mag lenen, spelen ook op de handelsvloeren. Daarnaast begint een aantal centrale banken met de afbouw van stimuleringsmaatregelen.

Bij de hoofdfondsen was ING een van de sterkste dalers met een verlies van 1,5 procent. De bank kondigde aan voor 1,7 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen, wat bedoeld is als beloning voor aandeelhouders. Alleen voedings- en wasmiddelenconcern Unilever en supermarktconcern Ahold Delhaize stonden op winst in de AEX, met plussen tot 0,5 procent.

BWM

Ook investeerder HAL (min 2,4 procent) wist de aandacht op zich gericht. Webwinkel Coolblue, waarin HAL een belang van bijna 49 procent heeft, wil nog deze maand naar de beurs in Amsterdam. Daarbij zullen ook bestaande aandeelhouders stukken verkopen.

BMW verloor in Frankfurt 1,8 procent ondanks betere vooruitzichten voor de autofabrikant. Het concern verwacht dit jaar meer geld te verdienen dan waar het eerder op rekende. Dat komt vooral door de hogere prijzen voor auto's.

Olie

Beleggers verwerkten ook cijfers over de Duitse detailhandel. Winkeliers in Duitsland verkochten in augustus 1,1 procent meer dan in de voorgaande maand, terwijl een sterkere stijging was verwacht.

De euro was 1,1586 dollar waard, tegen 1,1576 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 74,80 dollar. Brentolie won ook 0,3 procent, tot 78,10 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

4 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

6 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

6 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

7 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

7 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

8 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

9 uur geleden