Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX neemt gas terug, Unibail knalt omhoog

AEX neemt gas terug, Unibail knalt omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield werd dinsdag ruim een derde meer waard op het Damrak, nadat de aandeelhouders tegen de geplande aandelenemissie stemden. De Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. Beleggers namen wat gas terug na de flinke koersrally een dag eerder, die volgde op het positieve nieuws over het coronavaccin van farmaceut Pfizer. Het vaccin dient nog te worden goedgekeurd door de autoriteiten en de productie en uitrol op grote schaal zal mogelijk nog maanden duren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 591,18 punten. Maandag won de hoofdindex nog 3,7 procent. De MidKap daalde ook 0,5 procent, tot 849,51 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent. Frankfurt verloor 0,6 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) was de grote winnaar in de AEX met een koerssprong van ruim 30 procent. De aandeelhouders van het winkelvastgoedfonds hebben tegen een geplande aandelenemissie ter waarde van 3,5 miljard euro gestemd. Daardoor vindt er geen verwatering van aandelen plaats en dat vinden beleggers goed nieuws. De laatste tijd kwam er al kritiek van verschillende aandeelhouders op de plannen van URW om aandelen te verkopen.

Technologiebedrijven

De technologiebedrijven, die de afgelopen maanden profiteerden van het vele thuiswerken door de pandemie, stonden onder druk. De chipbedrijven ASMI en ASML waren de grootste dalers in de AEX, met minnen van 5,9 en 3,6 procent. Ook techinvesteerder Prosus (min 3,2 procent) en maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway (min 2,6 procent) stonden in de staartgroep.

Bij de middelgrote bedrijven stond chipbedrijf Besi onderaan met een min van 5 procent. Sterkste stijger was vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties met een plus van 9,5 procent.

Adidas

In Frankfurt zakte Adidas 2 procent. De Duitse sportkledingfabrikant boekte in het derde kwartaal weer winst, na het forse verlies in het tweede kwartaal. Het concern blijft echter voorzichtig voor het lopende kwartaal. Deutsche Post verloor 1,5 procent na publicatie van de definitieve kwartaalcijfers. Het post- en pakketbedrijf handhaafde zijn onlangs verhoogde winstverwachting voor dit jaar. Henkel won 0,8 procent. De Duitse maker van wasmiddelen, zeep en lijmen wist de verkopen in het derde kwartaal op te voeren.

De euro was 1,1834 dollar waard, tegenover 1,1815 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 40,48 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 42,64 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

6 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

9 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

10 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

11 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

12 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

13 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

14 uur geleden