Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX naar recordstand, Randstad daalt stevig na cijfers Manpower

AEX naar recordstand, Randstad daalt stevig na cijfers Manpower

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag naar een recordstand gestegen. De grens van de 800 punten werd weer doorbroken te midden van algeheel optimisme bij handelaren dit cijferseizoen. Ook elders in Europa gingen de beurzen overwegend licht omhoog. Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX na teleurstellende cijfers van de Amerikaanse branchegenoot Manpower.

De AEX steeg 0,7 procent tot 802,49 punten. De MidKap eindigde op een winst van 0,1 procent op 1069,18 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 0,2 procent, die in Parijs verloor 0,1 procent.

Randstad was een opvallende daler in de AEX met een min van 2,7 procent. Het aandeel zakte mee met dat van de Amerikaanse branchegenoot Manpower. Dat bedrijf vertienvoudigde zijn winst zowat en zag de omzet met een achtste toenemen. Beleggers hadden vooral bij die inkomsten op een grotere stijging gerekend. In Zürich ging ook Adecco omlaag: min 0,7 procent.

ASML

Philips behoorde bij de grootste stijgers en ging 3,3 procent vooruit. Het medisch technologiebedrijf gaf een dag eerder een kwartaalupdate en verloor die dag juist dik 3 procent. Daar kwam bij dat investeringsfonds Artisan Global Value Fund zich had ingekocht bij Philips. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield steeg 3,8 procent en was de koploper in de AEX. Ook techinvesteerder Prosus (plus 3,3 procent) deed het goed.

Chipmachinemaker ASML dikte 1,2 procent aan. Het bedrijf, dat later deze week de boeken opent, verkoopt een aantal onderdelen die het in handen had gekregen toen het Berliner Glas overnam. Van dat bedrijf houdt ASML alleen de chiptak over. Voor de verkoop ontving ASML ongeveer 300 miljoen euro en dat is meer dan het techbedrijf voor heel Berliner Glas neertelde.

Danone

In Parijs verloor Danone 3 procent. Het Franse voedingsconcern verscheepte afgelopen kwartaal minder producten, maar zag de omzet stijgen dankzij prijsverhogingen. Het bedrijf moet door de inflatie zelf meer betalen voor melk en verpakkingen. De Duitse softwaremaker Software AG ging haast 11 procent onderuit in Frankfurt na een verlaging van de groeiverwachtingen voor zijn digitale divisie. Delivery Hero won 1,3 procent. De Duitse maaltijdbezorger investeert honderden miljoenen dollars in de supersnelle boodschappenbezorgdienst Gorillas.

De euro was 1,1631 dollar waard, tegen 1,1606 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 83,33 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 85,06 dollar per vat.

Meer uit Financieel

IMF-baas prijst China om versoepelen coronabeleid

HAUNGSHAN (ANP/AFP) - China oogst lof van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het versoepelen van zijn coronabeleid. Die nieuwe koers van de regering onder president Xi Jinping valt waarschijnlijk gunstig uit voor de groei van 's werelds op een na grootste economie, stelde IMF-baas Kristalina Georgieva.

32 minuten geleden
WSJ: Foxconn-oprichter zette China aan tot coronaversoepelingen

ZHENGZHOU (ANP) - Een brief van de Chinese iPhone-producent Foxconn aan de Chinese overheid zou weleens een doorslaggevende rol gespeeld kunnen hebben bij het versoepelen van de coronamaatregelen in China. Dat melden ingewijden aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal (WSJ). In de brief waarschuwt de oprichter van Foxconn Terry Gou de overheid dat die maatregelen de positie van China in de wereldeconomie schaden.

33 minuten geleden
Vrouwen klagen Twitter aan om mogelijk seksisme bij massaontslag

SAN FRANCISCO (ANP) - Het massaontslag bij Twitter raakte vrouwelijke medewerkers onevenredig hard, stellen voormalige personeelsleden. Ze hebben het door Elon Musk opgekochte en geleide bedrijf voor de rechtbank in San Francisco gesleept, omdat discriminatie op basis van sekse verboden is.

34 minuten geleden
Just Eat Takeaway en Prosus koplopers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht vooruit onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus. De stemming op de beurs werd gesteund door het herstel van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq een dag eerder. Ook wordt nog gewacht op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatie-ontwikkelingen in de grootste economie ter wereld.

41 minuten geleden
Chipbedrijven en fabrieksprijzen VS centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de tech- en chipbedrijven, na het herstel van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq een dag eerder. Ook wordt gelet op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatie-ontwikkelingen in de grootste economie ter wereld.

2 uur geleden
Rabobank: supermarktprijzen zullen komende maanden verder stijgen

UTRECHT (ANP) - Door stijgende verkoopprijzen bij Nederlandse producenten denkt de Rabobank dat er voorlopig geen einde komt aan prijsstijgingen in supermarkten. "Het lijken net als vorig jaar verhitte prijsonderhandelingen te worden deze wintermaanden", stelt Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen.

2 uur geleden
Sony stijgt op hogere Japanse beurs, Hongkong zet opmars voort

JAPAN (ANP) - Sony behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC de miljardenovername van gamesbedrijf Activision Blizzard door Xbox-maker Microsoft wil tegenhouden. Microsoft liet in januari weten de uitgever van populaire videogames als Call of Duty en World of Warcraft te willen kopen voor 69 miljard dollar. De FTC vreest echter dat Microsoft concurrerende speluitgevers zal uitsluiten van zijn spelcomputer Xbox.

3 uur geleden