Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX naar recordstand, Randstad daalt stevig na cijfers Manpower

AEX naar recordstand, Randstad daalt stevig na cijfers Manpower

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag naar een recordstand gestegen. De grens van de 800 punten werd weer doorbroken te midden van algeheel optimisme bij handelaren dit cijferseizoen. Ook elders in Europa gingen de beurzen overwegend licht omhoog. Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX na teleurstellende cijfers van de Amerikaanse branchegenoot Manpower.

De AEX steeg 0,7 procent tot 802,49 punten. De MidKap eindigde op een winst van 0,1 procent op 1069,18 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 0,2 procent, die in Parijs verloor 0,1 procent.

Randstad was een opvallende daler in de AEX met een min van 2,7 procent. Het aandeel zakte mee met dat van de Amerikaanse branchegenoot Manpower. Dat bedrijf vertienvoudigde zijn winst zowat en zag de omzet met een achtste toenemen. Beleggers hadden vooral bij die inkomsten op een grotere stijging gerekend. In Zürich ging ook Adecco omlaag: min 0,7 procent.

ASML

Philips behoorde bij de grootste stijgers en ging 3,3 procent vooruit. Het medisch technologiebedrijf gaf een dag eerder een kwartaalupdate en verloor die dag juist dik 3 procent. Daar kwam bij dat investeringsfonds Artisan Global Value Fund zich had ingekocht bij Philips. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield steeg 3,8 procent en was de koploper in de AEX. Ook techinvesteerder Prosus (plus 3,3 procent) deed het goed.

Chipmachinemaker ASML dikte 1,2 procent aan. Het bedrijf, dat later deze week de boeken opent, verkoopt een aantal onderdelen die het in handen had gekregen toen het Berliner Glas overnam. Van dat bedrijf houdt ASML alleen de chiptak over. Voor de verkoop ontving ASML ongeveer 300 miljoen euro en dat is meer dan het techbedrijf voor heel Berliner Glas neertelde.

Danone

In Parijs verloor Danone 3 procent. Het Franse voedingsconcern verscheepte afgelopen kwartaal minder producten, maar zag de omzet stijgen dankzij prijsverhogingen. Het bedrijf moet door de inflatie zelf meer betalen voor melk en verpakkingen. De Duitse softwaremaker Software AG ging haast 11 procent onderuit in Frankfurt na een verlaging van de groeiverwachtingen voor zijn digitale divisie. Delivery Hero won 1,3 procent. De Duitse maaltijdbezorger investeert honderden miljoenen dollars in de supersnelle boodschappenbezorgdienst Gorillas.

De euro was 1,1631 dollar waard, tegen 1,1606 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 83,33 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 85,06 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Nieuwe ronde metaalstakingen aanstaande

UTRECHT (ANP) - In de metaalsector is een nieuwe stakingsronde in de maak. Volgens vakbond FNV zal personeel van verschillende bedrijven in de regio Arnhem, Nijmegen en rond Hengelo op vrijdag 10 december het werk neerleggen in een roep om betere arbeidsvoorwaarden als onderdeel van een nieuwe cao. Een dag eerder wordt weer in de regio Eindhoven gestaakt.

4 minuten geleden
Studie: Chinese chiptechnologie vormt veiligheidsrisico voor EU

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De snelle vooruitgang van China op het gebied van halfgeleidertechnologie vormt een veiligheidsrisico voor Europa. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport dat woensdag in Berlijn wordt gepresenteerd. Volgens het rapport moeten de Europese overheden ingrijpende wijzigingen doorvoeren in hun plannen om de chipindustrie verder uit te bouwen.

58 minuten geleden
Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, is bezorgd over commerciële partijen die goedkope sociale huurwoningen bouwen, waar dit eerder door corporaties werd gedaan. Aedes denkt dat het aantal echte sociale huurwoningen daardoor langzaam maar zeker afneemt. Volgens Aedes zijn die private partijen aan minder regels gebonden voor toewijzing van sociale huurwoningen dan corporaties en schuiven die commerciële partijen na tien of vijftien jaar de woningen vaak door naar de vrije huursector.

1 uur geleden
Fintechbedrijf Adyen aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Fintechbedrijf Adyen was woensdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index, die licht omhoog ging na de koerssprong van 3,5 procent een dag eerder. Ook de stemming op de andere Europese beursvloeren was overwegend positief. Beleggers lijken zich steeds minder zorgen te maken over de economische impact van de Omikron-variant.

1 uur geleden
Vakbonden klagen bij Inspectie SZW over kantoorplicht Nouryon

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VMHP hebben een klacht ingediend bij de Inspectie SZW tegen Nouryon. Kantoorpersoneel van het chemiebedrijf zou verplicht drie dagen per week naar kantoor moeten komen. Dit druist in tegen het huidige overheidsadvies over thuiswerk om de coronacrisis te bezweren.

1 uur geleden
Kruidvat opent nieuwe distributiecentrum in Oosterhout

RENSWOUDE (ANP) - Drogisterijketen Kruidvat opent komend voorjaar een nieuw distributiecentrum in het Brabantse Oosterhout. Vanuit de nieuwe vestiging zullen zo'n vierhonderd winkels in het zuiden van Nederland en in België worden bevoorraad.

1 uur geleden
Omikron blijft beurssentiment bepalen, ASR verliest plek in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lijken woensdag hoger aan de nieuwe handelsdag te beginnen. De Omikron-variant van het coronavirus blijft het sentiment op de beursvloeren mede bepalen. In Amsterdam is de blik van beleggers onder andere gericht op ASR. De verzekeraar verliest later deze maand zijn plek in de AEX-index.

2 uur geleden