Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX naar recordstand, Randstad daalt stevig na cijfers Manpower

AEX naar recordstand, Randstad daalt stevig na cijfers Manpower

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag naar een recordstand gestegen. De grens van de 800 punten werd weer doorbroken te midden van algeheel optimisme bij handelaren dit cijferseizoen. Ook elders in Europa gingen de beurzen overwegend licht omhoog. Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX na teleurstellende cijfers van de Amerikaanse branchegenoot Manpower.

De AEX steeg 0,7 procent tot 802,49 punten. De MidKap eindigde op een winst van 0,1 procent op 1069,18 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 0,2 procent, die in Parijs verloor 0,1 procent.

Randstad was een opvallende daler in de AEX met een min van 2,7 procent. Het aandeel zakte mee met dat van de Amerikaanse branchegenoot Manpower. Dat bedrijf vertienvoudigde zijn winst zowat en zag de omzet met een achtste toenemen. Beleggers hadden vooral bij die inkomsten op een grotere stijging gerekend. In Z├╝rich ging ook Adecco omlaag: min 0,7 procent.

ASML

Philips behoorde bij de grootste stijgers en ging 3,3 procent vooruit. Het medisch technologiebedrijf gaf een dag eerder een kwartaalupdate en verloor die dag juist dik 3 procent. Daar kwam bij dat investeringsfonds Artisan Global Value Fund zich had ingekocht bij Philips. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield steeg 3,8 procent en was de koploper in de AEX. Ook techinvesteerder Prosus (plus 3,3 procent) deed het goed.

Chipmachinemaker ASML dikte 1,2 procent aan. Het bedrijf, dat later deze week de boeken opent, verkoopt een aantal onderdelen die het in handen had gekregen toen het Berliner Glas overnam. Van dat bedrijf houdt ASML alleen de chiptak over. Voor de verkoop ontving ASML ongeveer 300 miljoen euro en dat is meer dan het techbedrijf voor heel Berliner Glas neertelde.

Danone

In Parijs verloor Danone 3 procent. Het Franse voedingsconcern verscheepte afgelopen kwartaal minder producten, maar zag de omzet stijgen dankzij prijsverhogingen. Het bedrijf moet door de inflatie zelf meer betalen voor melk en verpakkingen. De Duitse softwaremaker Software AG ging haast 11 procent onderuit in Frankfurt na een verlaging van de groeiverwachtingen voor zijn digitale divisie. Delivery Hero won 1,3 procent. De Duitse maaltijdbezorger investeert honderden miljoenen dollars in de supersnelle boodschappenbezorgdienst Gorillas.

De euro was 1,1631 dollar waard, tegen 1,1606 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 83,33 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 85,06 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

AMSTERDAM (ANP) - Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

4 uur geleden
Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

DEN HAAG (ANP) - Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenwoordig is bijna 70 procent van de vrouwen en 83 procent van de mannen tussen de 15 jaar oud en de AOW-leeftijd economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze een inkomen van tenminste het bijstandsniveau hebben en geen onderwijs meer volgen. In 1977 was het aandeel economisch zelfstandige vrouwen nog geen 20 procent, terwijl het aandeel mannen bijna 80 procent was.

4 uur geleden
Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werden er bijna 4200 vergunningen afgegeven, dat zijn er 28 procent meer dan een jaar eerder en is het grootste aantal in jaren. De hoeveelheid verleende vergunningen is volgens het CBS een indicator voor het aantal woningen dat binnenkort gebouwd zal worden.

4 uur geleden
Gemengd slot op Wall Street, Nvidia stijgt verder

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld gesloten. Beleggers wachten vooral af hoe vrijdag een voor de Federal Reserve belangrijke graadmeter voor inflatie uitvalt. Chipbedrijf Nvidia ging verder met zijn opmars en won ruim 7 procent.

6 uur geleden
FNV kraakt achterblijvende resultaten Banenafspraak

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV is kritisch over de Banenafspraak die tot begin 2026 minstens 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet hebben opgeleverd. Uit het nieuwste jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt naar voren dat de doelstellingen voor 2022 niet werden gehaald. Voor FNV is dat het bewijs dat de afspraken tussen werkgevers, de overheid en vakbonden uit 2013 niet goed werken bij het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking naar werk, staat in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Bloomberg: Shell schrapt banen bij windenergie-activiteiten

LONDEN (ANP) - Shell maakt zich op om banen te schrappen bij zijn onderdeel voor windparken op zee. De ontslagen vallen binnen enkele maanden, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral in Europa gaan banen verloren, zeggen de bronnen.

7 uur geleden
PVV en NSC: Tata moet vergroening zoveel mogelijk zelf betalen

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV en NSC willen dat Tata Steel zoveel mogelijk zelf investeert in verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Ook willen zij, net als BBB, harde garanties dat het bedrijf ook op de lange termijn in Nederland blijft. Zo niet, dan moet het mogelijk zijn geld dat de overheid in vergroening heeft gestoken, terug te halen.

9 uur geleden