Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX lijkt hoger te openen, focus op resultaten ING en BAM

AEX lijkt hoger te openen, focus op resultaten ING en BAM

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index koerst donderdag af op een hogere opening, na de nieuwe recordstanden op Wall Street. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve om nog deze maand te beginnen met de afbouw van de coronasteun voor de Amerikaanse economie. Op het Damrak gaat de aandacht onder meer uit naar de resultaten van ING en bouwer BAM. In Londen is de blik gericht op het rentebesluit van de Britse centrale bank.

De Fed kondigde woensdag na afloop van zijn tweedaagse beleidsvergadering aan het opkoopprogramma met 15 miljard dollar per maand te verlagen. De Amerikaanse centrale bank koopt nu nog maandelijks voor 120 miljard dollar aan obligaties op om de economie te stimuleren. Naar verwachting wordt het opkoopprogramma in de zomer van volgend jaar helemaal stopgezet. Beleggers zien het besluit van de Fed als een signaal dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om het zonder steun te stellen.

Fed-voorzitter Jerome Powell liet daarnaast weten geen haast te hebben om de rente te verhogen. De Fed heeft eerder al aangegeven pas na de afbouw van het steunprogramma de rente te zullen verhogen. De financiële markten houden rekening met een eerste rentestap in de herfst van 2022. De Europese centralebankpresident Christine Lagarde liet woensdag in een toespraak in Lissabon weten dat er waarschijnlijk volgend jaar nog geen renteverhoging in de eurozone komt.

ING

ING bleef ook in het derde kwartaal profiteren van de aantrekkende economie en voerde de winst met bijna driekwart op ten opzichte van een jaar eerder. De bank moest wel veel geld opzijzetten voor een compensatieregeling voor klanten die een te hoge rente hebben betaald op leningen. ING maakte eerder al bekend in totaal 180 miljoen euro uit te trekken voor het vergoeden van mensen met financiële producten waarbij de variabele rente bij nader inzien niet voldoende marktconform was.

BAM zag de resultaten over de eerste negen maanden van het jaar fors verbeteren. Vooral de divisie Bouw en Vastgoed presteerde volgens het bedrijf goed. Bij grote infraprojecten kampt het bedrijf nog wel met problemen. Verder merkt BAM op dat de toeleveringsketen onder druk staat.

De euro was 1,1577 dollar waard, tegen 1,1581 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen verder omlaag na de forse daling op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 80,06 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 81,46 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Tweede termijn voor IMF-topvrouw Georgieva

WASHINGTON (ANP) - Topvrouw Kristalina Georgieva krijgt een tweede termijn als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Haar herbenoeming was al zeker, omdat ze de enige kandidaat was de organisatie voor financiële stabiliteit te leiden na september. Dan loopt haar eerste termijn van vijf jaar af.

1 uur geleden
Flink verlies grote bank JPMorgan Chase op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, ging vrijdag fors omlaag op de aandelenbeurzen in New York die ook met stevige minnen zijn gesloten. De bank kwam met kwartaalcijfers, net als de grote branchegenoten Citigroup en Wells Fargo. Die banken lieten eveneens koersverliezen zien.

1 uur geleden
FT: investeerder CVC kondigt mogelijk maandag beursgang Damrak aan

LONDEN (ANP) - De grote investeringsmaatschappij CVC Capital Partners is van plan mogelijk al op maandag haar plannen bekend te maken voor een beursgang in Amsterdam. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. CVC had deze beursgang meermaals uitgesteld in verband met onrust op de beurzen.

2 uur geleden
Ook Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël. Door die spanningen zijn er zorgen dat gasleveringen uit het Midden-Oosten verstoord kunnen raken.

4 uur geleden
Shell koploper AEX door verder stijgende olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was vrijdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index. Shell profiteerde van de stijgende olieprijzen door de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Iran zou volgens veiligheidsdiensten namelijk binnen 48 uur een directe aanval kunnen doen op Israëlisch grondgebied. Israël heeft al gezegd dan terug te zullen slaan op Iraans grondgebied.

6 uur geleden
Berlijns warenhuis KaDeWe overgenomen door Thaise investeerder

BERLIJN (ANP/DPA) - Het gebouw waarin het beroemde Berlijnse warenhuis KaDeWe, voluit het Kaufhaus des Westens, zit, is overgenomen door het Thaise winkelconglomeraat Central Group. De grote toeristische trekpleister was deels eigendom van het Oostenrijkse vastgoedconcern Signa, dat al een tijdje last heeft van geldproblemen. Daardoor kwam KaDeWe zelf ook in nood.

6 uur geleden
Olie hoger om dreiging aanval Iran, brandstof mogelijk duurder

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten moeten rekening houden met verder stijgende prijzen van brandstof aan de pomp. De olieprijzen zijn namelijk gestegen naar het hoogste niveau in zes maanden, aangejaagd door de onrust in het Midden-Oosten. Iran zou werken aan een directe aanval op Israël als vergelding voor de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Syrië vorige week.

7 uur geleden