Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX lijkt hoger te beginnen, Wall Street dicht vanwege Labor Day

AEX lijkt hoger te beginnen, Wall Street dicht vanwege Labor Day

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index lijkt maandag licht hoger te beginnen aan de handelsdag. De nieuwe beursweek begint rustig aangezien Amerikaanse beleggers een lang weekeinde hebben vanwege Labor Day. Later in de week verschuift de aandacht naar de Europese Centrale Bank (ECB), die op donderdag zijn rentevergadering houdt. Daarnaast kauwen beleggers nog na op het teleurstellende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag.

Bij de rentevergadering van de ECB worden geen aanpassingen verwacht, maar verscheidene beleidsmakers van de bank hebben wel al opgeroepen om te praten over de coronasteun die de ECB geeft. De bank heeft al meermaals gezegd dat dit programma tot maart wordt voortgezet. Door de oplopende inflatie zou het kunnen dat de ECB na die periode het opkooppakket voor bedrijfs- en staatsobligaties gaat afbouwen. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank is daar een voorstander van.

Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachtingen met kleine koersuitslagen openen. In de Aziatische regio lieten de belangrijkste aandelenmarkten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio zette de opmars voort en sloot 1,8 procent hoger. Vrijdag won de Japanse hoofdindex al 2 procent nadat premier Yoshihide Suga liet weten zich niet verkiesbaar te stellen als leider van de Liberaal-Democratische Partij (LDP).

VEON

Bij de bedrijven kondigde het in Amsterdam genoteerde Russische telecomconcern VEON aan een overeenstemming te hebben bereikt over de verkoop van zijn zendmasten die worden gebruikt voor mobiele netwerken in Rusland. De netwerktorens worden voor omgerekend zo'n 817 miljoen euro verkocht aan het Russische zendmastenbedrijf Service-Telecom.

Aan het overnamefront meldde de Indiase krant Mint dat de Indiase miljardair Mukesh Ambani waarschijnlijk binnen een maand met zijn conglomeraat Reliance een bod zal uitbrengen op T-Mobile Nederland. Het zou gaan om een bod van 5,7 miljard dollar (4,8 miljard euro). Moederbedrijf Deutsche Telekom zou volgens ingewijden ongeveer 5 miljard euro willen hebben voor T-Mobile Nederland.

Op de oliemarkt verlaagde Saudi-Arabië zijn prijzen voor Aziatische klanten, zo meldde persbureau Reuters. De grootste exporteur van ruwe olie ter wereld hield de prijzen voor Amerikaanse en Europese afnemers ongewijzigd. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 68,35 dollar. Brentolie kostte ook 1,4 procent minder, op 71,59 dollar per vat. De euro was 1,1871 dollar waard, tegen 1,1881 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

6 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

7 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

7 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

7 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

10 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

10 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

12 uur geleden