Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX lijkt hoger te beginnen, Wall Street dicht vanwege Labor Day

AEX lijkt hoger te beginnen, Wall Street dicht vanwege Labor Day

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index lijkt maandag licht hoger te beginnen aan de handelsdag. De nieuwe beursweek begint rustig aangezien Amerikaanse beleggers een lang weekeinde hebben vanwege Labor Day. Later in de week verschuift de aandacht naar de Europese Centrale Bank (ECB), die op donderdag zijn rentevergadering houdt. Daarnaast kauwen beleggers nog na op het teleurstellende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag.

Bij de rentevergadering van de ECB worden geen aanpassingen verwacht, maar verscheidene beleidsmakers van de bank hebben wel al opgeroepen om te praten over de coronasteun die de ECB geeft. De bank heeft al meermaals gezegd dat dit programma tot maart wordt voortgezet. Door de oplopende inflatie zou het kunnen dat de ECB na die periode het opkooppakket voor bedrijfs- en staatsobligaties gaat afbouwen. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank is daar een voorstander van.

Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachtingen met kleine koersuitslagen openen. In de Aziatische regio lieten de belangrijkste aandelenmarkten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio zette de opmars voort en sloot 1,8 procent hoger. Vrijdag won de Japanse hoofdindex al 2 procent nadat premier Yoshihide Suga liet weten zich niet verkiesbaar te stellen als leider van de Liberaal-Democratische Partij (LDP).

VEON

Bij de bedrijven kondigde het in Amsterdam genoteerde Russische telecomconcern VEON aan een overeenstemming te hebben bereikt over de verkoop van zijn zendmasten die worden gebruikt voor mobiele netwerken in Rusland. De netwerktorens worden voor omgerekend zo'n 817 miljoen euro verkocht aan het Russische zendmastenbedrijf Service-Telecom.

Aan het overnamefront meldde de Indiase krant Mint dat de Indiase miljardair Mukesh Ambani waarschijnlijk binnen een maand met zijn conglomeraat Reliance een bod zal uitbrengen op T-Mobile Nederland. Het zou gaan om een bod van 5,7 miljard dollar (4,8 miljard euro). Moederbedrijf Deutsche Telekom zou volgens ingewijden ongeveer 5 miljard euro willen hebben voor T-Mobile Nederland.

Op de oliemarkt verlaagde Saudi-Arabië zijn prijzen voor Aziatische klanten, zo meldde persbureau Reuters. De grootste exporteur van ruwe olie ter wereld hield de prijzen voor Amerikaanse en Europese afnemers ongewijzigd. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 68,35 dollar. Brentolie kostte ook 1,4 procent minder, op 71,59 dollar per vat. De euro was 1,1871 dollar waard, tegen 1,1881 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

16 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

17 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

19 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

19 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

1 dag geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden