Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX licht omhoog na lang paasweekeinde

AEX licht omhoog na lang paasweekeinde

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging dinsdag licht omhoog. Ook de andere Europese beurzen lieten overwegend kleine winsten zien na het lange paasweekeinde. Een meevallende daling van de Chinese export in maart bood enige steun aan de handel. Daarnaast ging de aandacht uit naar het begin van het kwartaalcijferseizoen. Op het Damrak stelden de handelsberichten van PostNL en Fagron beleggers gerust.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 510,47 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 694,81 punten. Frankfurt steeg 1,2 procent, terwijl Londen 0,1 procent daalde. Parijs won 0,4 procent. Frankrijk blijft nog tot 11 mei op slot om de coronacrisis te bedwingen. De Franse president Emannuel Macron kondigde daarnaast extra maatregelen aan om bedrijven en werknemers te steunen.

Fagron was de grote winnaar bij de middelgrote bedrijven met een plus van 13 procent. De toeleverancier aan apotheken wist de kwartaalomzet op te voeren, ondanks de coronapandemie. Tegelijkertijd dwingt onzekerheid over de gevolgen van de virusuitbraak tot voorzichtigheid bij het bedrijf. Het dividendvoorstel over 2019 wordt daarom verlaagd.

PostNL

PostNL dikte 3,7 procent aan. De postbezorger bezorgt door de virusuitbraak meer wenskaarten dan normaal. Ook de pakketbezorging draait overuren doordat veel winkels gesloten zijn. Het bedrijf ziet dan ook geen aanleiding te snijden in de winstverwachting voor 2020, al kan het door alle overheidsmaatregelen wel minder efficiƫnt werken.

Oliedienstverlener SBM Offshore (min 3,6 procent) noteerde ex dividend in de MidKap. In de AEX noteerde supermarktconcern Ahold Delhaize (min 1,7 procent) ex dividend. Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met een winst van ruim 4 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een verlies van 4,7 procent.

AB InBev

In Brussel won Anheuser-Busch InBev (AB InBev) 2 procent. De bierbrouwer halveert zijn slotdividend over 2019. Concurrent Heineken won 0,5 procent in Amsterdam. Renault daalde 1 procent. De Franse automaker schrapt het dividend en verlaagt de beloningen van het topmanagement.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,0930 dollar. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent in prijs tot 22,58 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 32,08 dollar.

Meer uit Financieel

Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

11 minuten geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

1 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiƫle markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

3 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

3 uur geleden
Duitse economieminister bezoekt China na kritiek importheffing EU

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gaat volgende week naar China om daar onder meer te praten over de economische banden met het Aziatische land en politieke ontwikkelingen in de Europese Unie. Woensdag kondigde de Europese Commissie fors hogere importheffingen aan op elektrische auto's uit China. Beide landen zijn daar kritisch over.

3 uur geleden
Softwareconcern Adobe flink hoger op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Adobe behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse softwarefabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Volgens topman Shantanu Narayen behaalde het bedrijf een recordomzet dankzij de sterke groei van zijn cloud-activiteiten. Ook trekt Adobe meer klanten met zijn toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De Photoshop-maker verhoogde daarnaast de verwachtingen voor het hele boekjaar. Het aandeel werd daarop 14 procent hoger gezet. Dat is de sterkste koerswinst in bijna vier jaar tijd.

5 uur geleden