Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX licht lager in afwachting ECB-besluit

AEX licht lager in afwachting ECB-besluit

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag licht omlaag. Ook de andere Europese beurzen deden een stapje terug na de stevige koerswinsten een dag eerder. Beleggers keken vooral uit naar de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag wordt gehouden. Algemeen wordt verwacht dat ECB-president Christine Lagarde extra stimuleringsmaatregelen zal aankondigen om de economische impact van de coronacrisis te verlichten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 559,24 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 765,42 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,5 procent.

Economen verwachten dat de ECB honderden miljarden euro's extra in de economie wil pompen via een uitbreiding van het opkoopprogramma voor obligaties. Bij het vorige rentebesluit eind april liet de centrale bank al weten klaar te staan om het programma ter waarde van 750 miljard euro uit te breiden of te verlengen.

Galapagos

Galapagos voerde de schaarse stijgers aan bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 1,7 procent. Resultaten van twee onderzoeken naar de werking van het geneesmiddel filgotinib van het biotechnologiebedrijf wijzen op aanhoudende werkzaamheid tegen reumatoïde artritis. Het onderzoek laat ook zien dat het middel veilig is. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield (min 4,9 procent) deed een stap terug na de koerssprong van bijna 15 procent een dag eerder en was de grootste daler.

Bij de middelgrote bedrijven stond fitnessketen Basic-Fit onderaan met een min van 4,8 procent. Apothekersbedrijf Fagron was de sterkste stijger met een plus van 1,5 procent. Renewi zakte 4,9 procent op de lokale markt na publicatie van de jaarcijfers. De onderneming verwerkte als gevolg van de coronacrisis minder afval en gaat verder snijden in de kosten.

Adidas

In Frankfurt steeg Adidas ruim 1 procent. De Duitse sportkledingfabrikant verklaarde dat de verkopen in China weer een groei laten zien. In Parijs won Rémy Cointreau dik 6 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van de Franse drankenproducent.

De euro was 1,1201 dollar waard, tegen 1,1244 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 36,49 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 39,17 dollar.

Meer uit Financieel

AEX koerst af op hoger begin door hoop rentepauze in VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste handelsdag van de week. De hoop dat de Federal Reserve volgende week de rente niet verder gaat verhogen, is weer toegenomen na nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo bleek dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober 2021. De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt daarmee te verslechteren en de Fed zou daardoor een pauze kunnen inlassen met de renteverhogingen.

31 minuten geleden
Nieuwe baas centrale bank van onder inflatie zuchtend Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een nieuwe baas voor de centrale bank van het land aangesteld. Hafize Gaye Erkan wordt de eerste vrouwelijke gouverneur van de centrale bank. Ze heeft als belangrijkste taak het rentebeleid te normaliseren in Turkije, dat kampt met een torenhoge inflatie.

35 minuten geleden
Aziatische beurzen stijgen na zwakke Chinese inflatiecijfers

SHANGHAI (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen vrijdag overwegend omhoog. Beleggers verwerkten de zwakker dan verwachte Chinese inflatiecijfers, die wijzen op een verdere verzwakking van het economische herstel in het land. De hoop dat China spoedig met meer steunmaatregelen zal komen om de economie aan te jagen namen daardoor echter toe. Grote Chinese banken zouden de spaarrentes al hebben verlaagd om de bestedingen aan te jagen en beleggers hopen dat Chinese centrale bank binnenkort de officiële rentetarieven ook gaat verlagen om de economie te stimuleren.

1 uur geleden
Nederlandse industrie produceerde fors minder in april

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse industriebedrijven produceerden in april in doorsnee 12,1 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de vierde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien en het was de grootste daling sinds april 2009.

1 uur geleden
Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

6 uur geleden
Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

8 uur geleden
Warner Bros. Discovery stijgt verder op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - Warner Bros. Discovery heeft de handelsdag op Wall Street opnieuw met een stevige plus van 6,9 procent afgesloten. Het entertainmentconcern kondigde woensdag aan een deel van zijn schuldenlast te hebben afbetaald, tot genoegen van beleggers.

10 uur geleden