Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX licht hoger in voorzichtige handel

AEX licht hoger in voorzichtige handel

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging woensdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen vonden voorzichtig de weg omhoog na een afwachtend begin van de handel. Beleggers verwerkten de forse koersverliezen op Wall Street, waar de verrassende renteverlaging van de Federal Reserve (Fed) de markten niet wist te kalmeren. Daarnaast bleven de ogen gericht op de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de plus op 552,86 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 864,07 punten. Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,8 procent. De beurs in Milaan klom 0,4 procent.

Staalconcern ArcelorMittal was koploper in de AEX met een winst van 3,6 procent. Prosus won 0,2 procent. De techinvesteerder stapt via een samenwerkingsverband in Grupo ZAP, eigenaar van verschillende sites en databases voor de vastgoedmarkt. OLX Brazil, waarin de techinvesteerder een belang van 50 procent heeft, koopt het bedrijf voor omgerekend 57,5 miljoen euro. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 1,3 procent.

Arcadis

Arcadis zakte 1,8 procent bij de middelgrote bedrijven. Financieel topvrouw Sarah Kuijlaars legt haar functie per direct neer bij het ingenieurs- en adviesbureau. Ze vertrekt om persoonlijke redenen. De raad van commissarissen begint met de zoektocht naar haar opvolger.

Op de lokale markt daalde Ctac 0,9 procent. De automatiseerder neemt een belang van 75 procent in Oliver IT, een specialist in integratie en softwareontwikkeling. Een overnamesom werd niet gemeld. Oliver heeft een jaaromzet van circa 6 miljoen euro.

Dialog

Dialog Semiconductor steeg 0,7 procent in Frankfurt na publicatie van kwartaalcijfers. De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde chipontwikkelaar voelt de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus in zijn resultaten. De virusuitbraak in China verstoorde de productie van en vraag naar zijn chips.

De euro noteerde op 1,1171 dollar tegenover 1,1174 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 47,31 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper op 51,84 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

7 minuten geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

1 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

20 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

23 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden