Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX licht hoger in voorzichtige handel

AEX licht hoger in voorzichtige handel

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging woensdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen vonden voorzichtig de weg omhoog na een afwachtend begin van de handel. Beleggers verwerkten de forse koersverliezen op Wall Street, waar de verrassende renteverlaging van de Federal Reserve (Fed) de markten niet wist te kalmeren. Daarnaast bleven de ogen gericht op de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de plus op 552,86 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 864,07 punten. Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,8 procent. De beurs in Milaan klom 0,4 procent.

Staalconcern ArcelorMittal was koploper in de AEX met een winst van 3,6 procent. Prosus won 0,2 procent. De techinvesteerder stapt via een samenwerkingsverband in Grupo ZAP, eigenaar van verschillende sites en databases voor de vastgoedmarkt. OLX Brazil, waarin de techinvesteerder een belang van 50 procent heeft, koopt het bedrijf voor omgerekend 57,5 miljoen euro. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 1,3 procent.

Arcadis

Arcadis zakte 1,8 procent bij de middelgrote bedrijven. Financieel topvrouw Sarah Kuijlaars legt haar functie per direct neer bij het ingenieurs- en adviesbureau. Ze vertrekt om persoonlijke redenen. De raad van commissarissen begint met de zoektocht naar haar opvolger.

Op de lokale markt daalde Ctac 0,9 procent. De automatiseerder neemt een belang van 75 procent in Oliver IT, een specialist in integratie en softwareontwikkeling. Een overnamesom werd niet gemeld. Oliver heeft een jaaromzet van circa 6 miljoen euro.

Dialog

Dialog Semiconductor steeg 0,7 procent in Frankfurt na publicatie van kwartaalcijfers. De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde chipontwikkelaar voelt de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus in zijn resultaten. De virusuitbraak in China verstoorde de productie van en vraag naar zijn chips.

De euro noteerde op 1,1171 dollar tegenover 1,1174 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 47,31 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper op 51,84 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

3 uur geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

9 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

9 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

11 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

12 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

13 uur geleden
Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisaties voor goede doelen zijn "zeer teleurgesteld" over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op "zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen".

14 uur geleden