Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX krabbelt op, Shell stijgt na aankondiging vertrek topman

AEX krabbelt op, Shell stijgt na aankondiging vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak krabbelde donderdag wat op na de recente zware koersverliezen. Olie- en gasconcern Shell won 0,7 procent na de aankondiging dat topman Ben van Beurden aan het einde van dit jaar terugtreedt. Hij wordt opgevolgd door Wael Sawan, die momenteel leiding geeft aan de activiteiten van Shell op het gebied van gas en duurzame energie. Persbureau Reuters meldde begin deze maand op basis van ingewijden al dat Van Beurden zou opstappen.

Beleggers wisten wat moed te putten uit het voorzichtige herstel op Wall Street. De stemming bleef daar echter terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente volgende week opnieuw flink zal verhogen na het teleurstellende inflatiecijfer van de Verenigde Staten over augustus.

Ook de Europese energiecrisis blijft de markten in de greep houden. De gasprijs ging donderdag verder omhoog, na de forse opmars een dag eerder die volgde op de plannen van de Europese Commissie om in te grijpen op de energiemarkt. Daarbij werd het idee van een prijsplafond voor gas op de lange baan geschoven.

Koopadvies

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 683,44 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 935,25 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

ING profiteerde van een koopadvies van de Amerikaanse bank Morgan Stanley en ging aan kop in de AEX, met een plus van dik 2 procent. Zorgtechnologiebedrijf Philips volgde met een winst van 1,5 procent. Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 0,9 procent.

Koffieconcern

In de MidKap zakte koffieconcern JDE Peet's 3 procent. Analisten van JPMorgan verlaagden het advies voor de eigenaar van Douwe Egberts. Laadpalenmaker Alfen (min 0,4 procent) maakte bekend dat zijn aandeel per 19 september wordt opgenomen in de belangrijke Stoxx Europe 600-index. Intertrust en CSC kondigden aan goedkeuring te hebben gekregen van de autoriteiten in Ierland voor de overname van het Amsterdamse trustkantoor door zijn Amerikaanse branchegenoot. Het aandeel Intertrust noteerde ongewijzigd.

In Stockholm klom Hennes & Mauritz 0,9 procent ondanks tegenvallende omzetcijfers over de periode juni tot en met augustus. De herfstcollecties van de Zweedse kledingketen kende echter een betere start dan vorig jaar.

De euro noteerde op 0,9961 dollar, tegen 0,9998 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent in prijs tot 88,22 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 93,74 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

4 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

6 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

6 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

8 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

9 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

17 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

19 uur geleden