Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

Staatsobligaties uit Frankrijk werden deze week minder waard en de Franse banken, die veel van deze staatsleningen bezitten, stonden onder druk. Investeerders maken zich zorgen over de Franse begrotingsdiscipline in het geval van een verkiezingswinst van Marine Le Pen van de uiterst rechtse partij Rassemblement National bij de aanstaande verkiezingen.

De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week zoals verwacht ongewijzigd. De beleidsmakers zeiden daarbij wel dat ze voor dit jaar maar één renteverlaging voorzien. Eerder dit jaar gingen ze er nog van uit dat er dit jaar drie verlagingen komen. Ze verwachten volgend jaar wel meerdere keren de rente te verlagen.

Biljoenen

De andere Europese beurzen zullen naar verwachting ook met kleine winsten beginnen, na de flinke verliezen op donderdag. Op Wall Street scherpten de S&P 500-index en techbeurs Nasdaq donderdag voor de vierde dag op rij de slotrecords aan, mede door sterke koerswinsten in de Amerikaanse techsector.

De Aziatische aandelenmarkten lieten een verdeeld beeld zien. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,5 procent en de beurs in Shanghai won een fractie. De Nikkei in Tokio klom 0,2 procent. De Bank of Japan hield de rente zoals verwacht ongewijzigd. Wel overweegt de centrale bank om in de toekomst minder Japanse staatsobligaties op te kopen. Nu koopt de Bank of Japan nog elke maand voor biljoenen yen aan staatsleningen om geld in de economie te pompen en de leenkosten laag te houden.

Ex-dividend

In maart dit jaar verhoogde de Bank of Japan het belangrijkste rentetarief in het land voor het eerst sinds 2007. De centrale bank maakte daarmee een einde aan een decennialange periode waarin Japan met lage rentes de inflatie wilde aanjagen.

Op het Damrak noteert Aegon ex-dividend. Dat betekent dat de aandelen van de verzekeraar geen recht meer geven op het dividend over de afgelopen periode, wat meestal voor koersdruk zorgt.

De euro was 1,0725 dollar waard, tegenover 1,0758 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 78,15 dollar per vat. Brentolie daalde 0,5 procent in prijs tot 82,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

20 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

21 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

21 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

23 uur geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

23 uur geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden