Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX koerst af op lager begin van drukke cijferweek

AEX koerst af op lager begin van drukke cijferweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs maken zich maandag op voor een nieuwe, drukke cijferweek. De week begint relatief rustig nu het cijferseizoen langzaam ten einde loopt. Later in de week geven onder meer de AEX-bedrijven ASMI en Wolters Kluwer nog een kijkje in de boeken en komen de economische groeicijfers uit Duitsland en de Verenigde Staten naar buiten. Ook wordt uitgekeken naar de verklaring die centralebankpresident Jerome Powell dinsdag zal afleggen voor het Amerikaanse Congres over het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve.

De Amsterdamse aandelenbeurs koerst op basis van de openingsindicatoren af op een lager begin van de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting licht lager openen, na de koerswinsten op vrijdag. Beleggers houden daarbij de ogen gericht op de stijgende rentes op de obligatiemarkten. De koersen van obligaties, die in tegengestelde richting bewegen van de rente, staan onder druk door de vooruitzichten van een sterk economisch herstel van de coronacrisis. Hogere marktrentes maken aandelen als belegging echter minder aantrekkelijk.

In de strijd tegen het coronavirus wil Groot-Brittannië eind juli alle volwassenen in het land hebben ingeënt. Tot nu toe hebben meer dan 17 miljoen Britten een eerste vaccinatie gekregen, bijna een op de drie inwoners boven de achttien jaar. De Britse premier Boris Johnson zal later op de dag het stappenplan van de regering bekendmaken voor een gefaseerde versoepeling van de coronamaatregelen.

Chipsector

De chipsector blijft eveneens in de belangstelling staan. De Amerikaanse regering heeft Taiwan om hulp gevraagd bij het oplossen van het wereldwijde tekort aan chips in de auto-industrie. Chipbedrijven hebben door de coronapandemie moeite om voldoende chips te leveren aan autofabrikanten, die hiervan veel last hebben. De problemen in de chipsector zijn volgens kenners ontstaan door de sterke vraag naar chips voor smartphones, laptops en spelcomputers, omdat veel mensen thuis moeten blijven vanwege de virusuitbraak.

De Duitse autofabrikant Volkswagen liet weten niet alleen last te hebben van een tekort aan chips voor zijn auto's, maar ook zijn er niet genoeg accu's. De productie van de hybride-versie van de nieuwe Golf lijdt daaronder. Volkswagen heeft aangekondigd extra toeleveranciers aan zich te binden voor de accu's.

De euro was 1,2117 dollar waard, tegenover 1,2135 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,2 procent tot 59,96 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent op 63,78 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

7 minuten geleden
Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

34 minuten geleden
Bitcoin nadert recordniveau van 69.000 dollar uit 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin heeft dinsdag bijna de hoogste stand ooit bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot tijdens de handel in Azië met gemak door de grens van 68.000 dollar heen. Op het hoogtepunt van 68.828 dollar noteerde de digitale munt slechts een fractie onder het recordniveau van 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt.

54 minuten geleden
AEX koerst af op lager begin in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar de beursgraadmeters wat terugvielen van eerdere recordniveaus. Op de beursvloeren wordt verder vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB donderdag opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten.

1 uur geleden
Jeff Bezos haalt Elon Musk in als rijkste persoon op aarde

NEW YORK (ANP) - Elon Musk is niet meer de rijkste persoon op aarde. De Tesla-baas moet die toppositie afstaan aan Jeff Bezos, oprichter van webwinkelconcern Amazon.

1 uur geleden
Verkoop motorfietsen gaat opnieuw sterk omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van motorfietsen gaat ook in 2024 erg hard, nadat de branche vorig jaar al het beste verkoopjaar sinds in ieder geval 2010 beleefde. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG zijn in februari een kwart meer nieuwe motoren op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

1 uur geleden
Meeste Nederlandse cryptobezitters beleggen voor lange termijn

DEN BOSCH (ANP) - De meeste bezitters van cryptomunten in Nederland, zo'n 85 procent, beleggen voor de lange termijn. Deze groep koopt en bewaart digitale munten en hoopt op de lange termijn rendement te maken, meldt marktonderzoeker Multiscope op basis van een onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders.

2 uur geleden