Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX koerst af op lager begin na rentebesluit Fed

AEX koerst af op lager begin na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst donderdag af op een lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

Een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Ook verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt. Die boodschap zorgde voor koersverliezen op Wall Street. Vooral de techbedrijven die gevoelig zijn voor hogere rentetarieven moesten het ontgelden.

De AEX lijkt 0,7 procent lager te gaan openen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met verliezen beginnen, waarbij wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Bank of England. De Britse centrale bank zal mogelijk de rente voor de vijftiende keer op rij gaan verhogen in de strijd tegen de inflatie. Het belooft echter een spannende vergadering te worden want de kans op een rentepauze is toegenomen na het meevallende Britse inflatiecijfer, dat woensdag naar buiten kwam. Ook de centrale banken van Noorwegen, Zwitserland, Zweden en Turkije houden rentevergaderingen.

De Aziatische aandelenmarkten gingen donderdag flink omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 1,4 procent lager. In Japan komt de centrale bank vrijdag met een rentebesluit. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,2 procent en de beurs in Shanghai verloor 0,6 procent door de aanhoudende zorgen over het kwakkelende herstel van de Chinese economie.

Op het Damrak kondigde Adyen aan zijn betaaldiensten te gaan leveren aan True Alliance. Dat winkelbedrijf verkoopt en distribueert mode-, sport- en outdoor-artikelen in Australië en Nieuw-Zeeland.

De Europese beurzen sloten woensdag hoger. De AEX won 0,5 procent tot 738,32 punten en de MidKap steeg 1,5 procent tot 855,41 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,9 procent. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 34.440,88 punten. De brede S&P 500 zakte 0,9 procent en techbeurs Nasdaq verloor 1,5 procent.

De euro was 1,0633 dollar waard, tegen 1,0716 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 89,04 dollar. Brentolie werd ook 0,7 procent goedkoper, op 92,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

33 minuten geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

2 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

3 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

4 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

6 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

7 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

7 uur geleden