Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX koerst af op lager begin na bereiken nieuw record

AEX koerst af op lager begin na bereiken nieuw record

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een lager begin van de laatste dag van de week. Beleggers lijken het rustig aan te doen na de sterke opmars een dag eerder, waarbij de Amsterdamse hoofdindex op het hoogste niveau ooit sloot. De positieve stemming werd veroorzaakt door de Amerikaanse centrale bank, die bij het rentebesluit deze week aangaf nog altijd te rekenen op drie renteverlagingen dit jaar. Onder aanvoering van de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML eindigde de AEX daardoor donderdag 1,7 procent hoger op 875,42 punten.

De Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag overwegend omlaag, na de sterke koerswinsten een dag eerder. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en sloot 0,2 procent in de plus. Beleggers reageerden onder meer op een verdere toename van de inflatie in Japan. De Hang Seng-index zakte daarentegen 2,1 procent door forse koersverliezen bij de Chinese fabrikanten van elektrische auto's. Zo kelderde Li Auto 10 procent nadat het bedrijf liet weten dit kwartaal minder auto's af te leveren dan verwacht. Concurrenten Xpeng en Nio daalden 8 en 3 procent.

SMIC verloor 5,5 procent, na berichten dat de Chinese chipmaker mogelijk de Amerikaanse wet heeft overtreden bij de productie van een geavanceerde chip. SMIC zorgde vorig jaar voor opschudding in Washington doordat de chipmaker ondanks de Amerikaanse sancties een 7-nanometerprocessor wist te ontwikkelen, die het Chinese Huawei gebruikte in zijn nieuwste smartphone Mate 60 Pro.

Overname Youfone

Op het Damrak staat KPN in de belangstelling. Het telecomconcern heeft goedkeuring ontvangen van toezichthouder ACM om Youfone te kopen. Volgens de ACM zal de concurrentie als gevolg van de overname niet verminderen. KPN meldde in juni vorig jaar de Nederlandse activiteiten van Youfone over te willen nemen voor zo'n 200 miljoen euro.

Eurocommercial Properties kwam met jaarcijfers. De vastgoedinvesteerder zag de huurinkomsten en het resultaat stijgen in het afgelopen jaar. De leegstand bleef daarbij op een historisch laag niveau.

Euro- en oliekoers

Ook Royal Delft opende de boeken. De porseleinproducent, bekend van zijn Delfts blauw, heeft vorig jaar meer omzet geboekt door sterke verkopen in het toeristische segment. De nettowinst daalde wel door een nieuw langjarig huurcontract bij Royal Delft Vastgoed.

De euro was 1,0832 dollar waard, tegen 1,0861 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 80,55 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent goedkoper, op 85,25 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden