Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX koerst af op hoger begin van het nieuwe beursjaar 2022

AEX koerst af op hoger begin van het nieuwe beursjaar 2022

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index lijkt maandag licht hoger te beginnen aan het nieuwe beursjaar 2022. Net als aan het einde van het sterke afgelopen beursjaar zullen de ontwikkelingen rond de omikronvariant van het coronavirus een hoofdrol blijven spelen op de aandelenmarkten. Later in de week gaat de aandacht uit naar de notulen van de beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve en het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid.

De andere Europese beurzen zullen naar verwachting eveneens hoger openen. In Londen hebben beleggers nog een vrije dag. In Azië waren de financiële markten in China, Japan en Australië maandag nog gesloten. In Hongkong was de beurs wel open en werd de handel in het aandeel Evergrande stilgelegd. Het noodlijdende Chinese vastgoedconcern zou volgens lokale media opdracht hebben gekregen om 39 appartementencomplexen te slopen omdat de bouwvergunningen illegaal zijn verkregen.

Bij de bedrijven blijven de luchtvaartmaatschappijen in de belangstelling staan. In de Verenigde Staten zijn afgelopen weekeinde opnieuw duizenden vluchten geannuleerd of vertraagd vanwege het slechte weer en coronabesmettingen bij luchtvaartpersoneel. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kampen door de snelle verspreiding van de omikronvariant met uitval van piloten en cabinepersoneel door ziekte of isolatie.

Iveco Group en CNH

In Milaan gaat de aandacht uit naar het beursdebuut van Iveco Group. De fabrikant van vrachtwagens en bussen wordt door CNH Industrial, dat wordt gecontroleerd door de Italiaanse miljardairsfamilie Agnelli, apart naar de beurs gebracht. De aandeelhouders van CNH ontvangen een aandeel Iveco voor elke vijf aandelen CNH. In december vorig jaar zette het Duitse autoconcern Daimler al zijn truckdivisie op eigen benen met een beursnotering in Frankfurt.

De AEX-index ging vrijdag na een verkorte handelssessie 0,3 procent lager het jaar uit op 797,93 punten. De hoofdindex dikte in 2021 28 procent aan. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 36.338,30 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent en techbeurs Nasdaq verloor 0,6 procent.

De euro was 1,1342 dollar waard, tegen 1,1326 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 75,80 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent meer op 78,37 dollar per vat. Op de oliemarkt gaat de aandacht uit naar de vergadering van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland, die dinsdag wordt gehouden. De OPEC+ gaat dan beslissen over de olieproductie in februari.

Meer uit Financieel

IMF: Surinaamse economie stabieler dankzij pijnlijke hervormingen

PARAMARIBO (ANP) - De economische aanpak van de Surinaamse regering begint vruchten af te werpen, vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het bestuur van het fonds staat achter de evaluatie van de IMF-missie die in augustus in Paramaribo naging of de regering van president Chan Santokhi zich houdt aan de afspraken met het fonds.

48 minuten geleden
Onderzoek: ING en ABN haalden miljarden aan fossiele obligaties op

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO hebben sinds de totstandkoming van het klimaatakkoord van Parijs olie-, gas- en kolenbedrijven geholpen met het uitschrijven van 100 miljard euro aan obligaties. Dat gebeurde ondanks toezeggingen van Europese banken om minder te investeren in fossiele brandstoffen. Dat melden onderzoeksplatforms Investico en Follow the Money op basis van onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met tien andere internationale media.

52 minuten geleden
ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

5 uur geleden
ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

6 uur geleden
Wall Street terughoudend, beleggers wachten op nieuwe rentehints

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York waren maandag de gehele dag voornamelijk terughoudend, om uiteindelijk hoger te sluiten. Beleggers lijken uit te kijken naar nieuwe macro-economische rapporten die later deze week verschijnen. Daaruit wordt mogelijk duidelijk in hoeverre het beleid van de Amerikaanse centrale bank effect sorteert. Vorige week liet de Federal Reserve de rente nog ongewijzigd, al bleek uit prognoses dat de rentes mogelijk langer dan verwacht hoog zullen blijven.

8 uur geleden
Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

10 uur geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

11 uur geleden