Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX klimt op tweede pinksterdag

AEX klimt op tweede pinksterdag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs won maandag terrein. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers reageerden opgelucht dat de Amerikaanse president Donald Trump de handelsdeal met China intact heeft gelaten ondanks de spanningen rond de Chinese inmenging in Hongkong. De handel verliep relatief rustig aangezien veel bedrijven op tweede pinksterdag dicht zijn. In Duitsland hadden beleggers een vrije dag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent hoger op 538,74 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 729,09 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,6 procent. In verband met Pinksteren waren ook de beurzen in Dublin, Kopenhagen, Oslo, Luxemburg, Wenen en Zürich gesloten.

Sterkste stijger in de AEX was Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van bijna 7 procent. Het vastgoedconcern heeft de verkoop van zijn belangen in een vijftal Franse winkelcentra afgerond. In februari liet het bedrijf al weten dat de deal zo'n 1,5 miljard euro oplevert. Betaalbedrijf Adyen sloot de rij met een min van ruim 1 procent.

JDE Peet's

Op de lokale markt ging koffieconcern JDE Peet's (plus 2,1 procent) verder vooruit. Het moederbedrijf van Douwe Egberts won vrijdag bij de beursgang al bijna 14 procent. Investeerder HAL won 1 procent. Dochterbedrijf Broadview verkoopt zijn belang in gasbedrijf Molgas aan InfraVia Capital Partners. HAL verwacht een boekwinst van ongeveer 25 miljoen euro van de verkoop.

In Milaan dikte Mediobanca 10 procent aan. De Italiaanse miljardair Leonardo Del Vecchio wil zijn belang in de Italiaanse zakenbank verdubbelen naar 20 procent. De oprichter van brillenbedrijf Luxottica zou daarvoor toestemmingen hebben gevraagd aan de Europese Centrale Bank (ECB).

Primark

Associated British Foods won 3,6 procent in Londen. Het moederbedrijf van Primark opent deze maand ook zijn winkels in Engeland weer. Voor de winkels in Wales, Schotland en Noord-Ierland wacht Primark nog op goedkeuring van de overheid. In Nederland ging Primark begin mei al open.

De euro was 1,1134 dollar waard, tegen 1,1114 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 35,43 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 37,81 dollar.

Meer uit Financieel

ECB: achteruitgang natuur risico voor driekwart bankleningen

FRANKFURT (ANP) - Bijna driekwart van alle leningen die banken bij bedrijven in de eurozone hebben uitstaan lopen gevaar als de natuur verder achteruitgaat. Dat schrijft bestuurslid Frank Elderson van de Europese Centrale Bank (ECB) naar aanleiding van voorlopige onderzoeksresultaten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld in de financiële problemen kunnen komen als oogsten kleiner worden, schoon drinkwater schaars wordt of toeristische trekpleisters minder aantrekkelijk worden door het verdwijnen van natuurgebieden.

25 minuten geleden
Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent

DEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

1 uur geleden
NN Group en Aegon in kopgroep AEX, Besi opnieuw bij dalers

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een positief analistenrapport van investeringsbank RBC, waarin de twee bedrijven als favorieten in de Benelux werden bestempeld, wakkerde de kooplust bij beleggers aan. Chipbedrijf Besi ging daarentegen opnieuw omlaag na de forse koersval een dag eerder.

2 uur geleden
Consumenten klagen bij EU over cryptoreclames op sociale media

BRUSSEL (ANP/RTR) - Socialemediaplatformen als Instagram, YouTube, TikTok en Twitter kunnen mogelijk te maken krijgen met strengere regelgeving voor advertentie over cryptovaluta. De Europese consumentengroep BEUC heeft namelijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten over de misleidende promotie van digitale munten als bitcoin en ether op de onlineplatformen.

2 uur geleden
Ondernemingsraad wacht met kort geding na toezegging Nedcar

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet. Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.

2 uur geleden
Ruim half miljoen euro boete voor aandelenbroker BinckBank

AMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.

3 uur geleden
Herziene cijfers Eurostat: economie eurozone in recessie

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.

3 uur geleden