Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index zet opmars voort met aanscherping recordstand

AEX-index zet opmars voort met aanscherping recordstand

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag opnieuw op een recordstand geëindigd. Aan het einde van de handelsdag stond de hoofdindex op de beurs in Amsterdam 0,1 procent hoger op 877,15 punten. Voor het weekend ging er ook al een record in de boeken.

Bovenaan eindigde verfconcern AkzoNobel met een plus van 1,4 procent. Ook de MidKap zat in de lift, al was dat een fractie, waarmee de index voor middelgrote bedrijven eindigde op een stand van 921,14 punten. De beurs in Frankfurt won 0,3 procent, die in Parijs eindigde vlak, die in Londen verloor 0,1 procent.

Andere stijgers in de AEX waren chiptoeleverancier ASMI en betalingsverwerker Adyen die er beide 1,4 procent bij kregen. Adyen leek onder meer te profiteren van een koopadvies van Hedgeye Risk Management. Grootste daler was Besi dat 3,7 procent verloor. Het chipbedrijf werd gevolgd door chemicaliëndistributeur IMCD, met een min van 2,5 procent.

De MidKap werd aangevoerd door speciaalchemieconcern Corbion (plus 3 procent) en maritiem oliedienstverlener (plus 2,3 procent). Hekkensluiters in deze index waren het moederbedrijf van Douwe Egberts JDE Peet's (min 4,1 procent) en biotechnoloog Galapagos (min 1,4 procent).

Opvallende stijger bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 was NX Filtration. De waterzuiveraar uit Enschede steeg 11 procent.

Op de beurs van Stockholm verloor Ericsson 1,1 procent. De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur heeft aangekondigd 1200 banen in Zweden te willen schrappen, omdat het onder meer te maken heeft met minder bestellingen. Dat komt neer op een kleine 9 procent van het personeelsbestand in het thuisland.

In Kopenhagen won Novo Nordisk 0,8 procent. De Deense medicijn- en afslankmiddelenfabrikant heeft een akkoord bereikt over de overname van Cardior Pharmaceuticals. Daar legt het bedrijf tot 1 miljard euro voor neer. Novo Nordisk is in korte tijd uitgegroeid tot het waardevolste beursbedrijf van Europa, sinds beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk Novo's obesitasmedicijnen op sociale media aanprezen als afslankmiddel.

De euro was 1,0838 dollar waard, tegen 1,0808 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder en kostte 81,98 dollar. Brentolie steeg 1,6 procent in prijs tot 86,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

35 minuten geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

18 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

18 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

20 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

23 uur geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

23 uur geleden
Wall Street sluit met winst, grote banken lager na cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen en de kwartaalresultaten van grote Amerikaanse banken.

1 dag geleden