Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index veert op na koersval door Omikron-variant

AEX-index veert op na koersval door Omikron-variant

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index veerde maandag weer wat op na de koersval van ruim 3 procent op vrijdag. Beleggers lijken wat van de ergste schrik over de nieuwe coronavariant Omikron te zijn bekomen. De nieuwe variant uit zuidelijk Afrika is inmiddels vastgesteld in verschillende landen, waaronder Nederland. Veel landen hebben het vliegverkeer van en naar landen in zuidelijk Afrika aan banden gelegd.

Hoewel er nog veel onduidelijk is over de variant lijken de klachten van mensen die besmet zijn tot nu toe voornamelijk mild te zijn. De grote vraag is nu hoe goed de bestaande vaccins werken tegen de variant. Vaccinmakers Pfizer en BioNTech verwachten binnen twee weken meer duidelijkheid daarover te kunnen geven en indien nodig binnen honderd dagen een nieuwe vaccin te kunnen leveren. Ook concurrent Moderna denkt vroeg in het nieuwe jaar een aangepast vaccin op de markt te kunnen brengen.

De AEX op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent hoger op 789,83 punten. De MidKap klom 1 procent tot 1044,08 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent, na de verliezen tot 4,8 procent op vrijdag.

Luchtvaartmaatschappijen

Olie- en gasconcern Shell (plus 2,2 procent) profiteerde van een herstel van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 5,4 procent duurder op 71,81 dollar en Brentolie kostte 4,9 procent meer op 76,23 dollar per vat. Berichten dat oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland overwegen om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan stuwden de olieprijzen, na de koersval van ruim 10 procent op vrijdag. In Londen won BP dik 2 procent en TotalEnergies klom 1,6 procent in Parijs.

De Europese luchtvaartmaatschappijen lieten een gemengd beeld zien na de zware koersverliezen in de sector op vrijdag, die volgden op de nieuwe reisbeperkingen. Air France-KLM won 0,8 procent in Amsterdam, na het verlies van 10 procent voor het weekeinde. Lufthansa klom 1,8 procent in Frankfurt. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verloor 0,1 procent in Londen. Budgetvlieger Ryanair steeg 2,6 procent en easyJet daalde 0,1 procent.

Op de lokale Amsterdamse markt dikte Ease2pay 6,7 procent aan. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de betaaldienstverlener het Rotterdamse transactieplatform voor oplaadpalen Involtum koopt in ruil voor 10,7 miljoen nieuw uit te geven aandelen. De euro was 1,1267 dollar waard, tegen 1,1307 dollar op vrijdag.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Grote fondsen willen pensioen verhogen, maar kunnen dit nog niet

AMSTERDAM (ANP) - De grootste pensioenfondsen van Nederland willen graag de pensioenen verhogen, maar kunnen dit nog niet. Daarvoor was hun financiële positie eind vorig jaar nog te mager. In hun kwartaalberichten stellen de fondsen zich te realiseren dat dit een pijnlijke boodschap is.

2 uur geleden
Tesla boekt recordwinst in slotkwartaal 2021

AUSTIN (ANP) - De maker van elektrische auto's Tesla heeft het laatste kwartaal van 2021 afgesloten met een recordwinst van 2,3 miljard dollar, omgerekend iets meer dan 2 miljard euro. Dat betekende op jaarbasis een stijging met 760 procent. De sterke groei is onder meer te danken aan een in gebruik genomen fabriek in China, waar het auto's voordeliger kan produceren.

3 uur geleden
Bloomberg: ECB wil van banken blootstelling aan Rusland weten

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) wil naar verluidt van Europese banken weten hoeveel geld ze uit hebben staan in Rusland. De stap van de Europese toezichthouder, waarover persbureau Bloomberg op basis van ingewijden over bericht, volgt op de oplopende spanningen rondom Oekraïne.

3 uur geleden
Wijziging belastingregels goed te merken op woningmarkt

DEN HAAG (ANP) - De gewijzigde belastingregels per 1 januari 2021 zijn goed te merken in de woningmarktcijfers. Zo is voor het eerst in jaren het aantal starters op de woningmarkt gestegen, meldt het Kadaster. Maar de instantie zegt daarbij gelijk dat de vergelijking tussen het slotkwartaal van 2021 met het eind van 2020 mank gaat. Dit vanwege het belastingvoordeel dat per 1 januari vorig jaar gold voor starters tot 35 jaar oud. Daardoor stelden vele koopstarters hun koopambities tot in het nieuwe jaar uit.

4 uur geleden
EIB: bouwsector wacht robuuste groei in komende jaren

AMSTERDAM (ANP) - De bouwsector zal de komende jaren te maken krijgen met een sterke productiegroei. Daardoor zal ook de krapte op de arbeidsmarkt in de sector verder toenemen. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een nieuw rapport.

5 uur geleden
Amerikaanse centralebankenkoepel hint op rentestap in maart

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de Amerikaanse rente woensdag als verwacht ongemoeid gelaten. De kans dat bij de volgende beleidsvergadering van de centralebankenkoepel in maart de rente wordt verhoogd is wel groot. Volgens Fed-preses Jerome Powell kan de Fed de rentes dan verhogen zonder daarbij de arbeidsmarkt te verstoren, zei hij in een toelichting.

5 uur geleden
Geen vrachtvluchten Lufthansa via Frankfurt door omikron

FRANKFURT (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Lufthansa verbiedt doorvoer van vracht via zijn hub in Frankfurt. Door een toenemend aandeel corona-infecties en het daarmee gepaard gaande ziekteverzuim heeft de maatschappij te weinig mankracht om de vluchten af te handelen.

6 uur geleden