Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index veert op na koersval door Omikron-variant

AEX-index veert op na koersval door Omikron-variant

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index veerde maandag weer wat op na de koersval van ruim 3 procent op vrijdag. Beleggers lijken wat van de ergste schrik over de nieuwe coronavariant Omikron te zijn bekomen. De nieuwe variant uit zuidelijk Afrika is inmiddels vastgesteld in verschillende landen, waaronder Nederland. Veel landen hebben het vliegverkeer van en naar landen in zuidelijk Afrika aan banden gelegd.

Hoewel er nog veel onduidelijk is over de variant lijken de klachten van mensen die besmet zijn tot nu toe voornamelijk mild te zijn. De grote vraag is nu hoe goed de bestaande vaccins werken tegen de variant. Vaccinmakers Pfizer en BioNTech verwachten binnen twee weken meer duidelijkheid daarover te kunnen geven en indien nodig binnen honderd dagen een nieuwe vaccin te kunnen leveren. Ook concurrent Moderna denkt vroeg in het nieuwe jaar een aangepast vaccin op de markt te kunnen brengen.

De AEX op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent hoger op 789,83 punten. De MidKap klom 1 procent tot 1044,08 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent, na de verliezen tot 4,8 procent op vrijdag.

Luchtvaartmaatschappijen

Olie- en gasconcern Shell (plus 2,2 procent) profiteerde van een herstel van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 5,4 procent duurder op 71,81 dollar en Brentolie kostte 4,9 procent meer op 76,23 dollar per vat. Berichten dat oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland overwegen om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan stuwden de olieprijzen, na de koersval van ruim 10 procent op vrijdag. In Londen won BP dik 2 procent en TotalEnergies klom 1,6 procent in Parijs.

De Europese luchtvaartmaatschappijen lieten een gemengd beeld zien na de zware koersverliezen in de sector op vrijdag, die volgden op de nieuwe reisbeperkingen. Air France-KLM won 0,8 procent in Amsterdam, na het verlies van 10 procent voor het weekeinde. Lufthansa klom 1,8 procent in Frankfurt. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verloor 0,1 procent in Londen. Budgetvlieger Ryanair steeg 2,6 procent en easyJet daalde 0,1 procent.

Op de lokale Amsterdamse markt dikte Ease2pay 6,7 procent aan. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de betaaldienstverlener het Rotterdamse transactieplatform voor oplaadpalen Involtum koopt in ruil voor 10,7 miljoen nieuw uit te geven aandelen. De euro was 1,1267 dollar waard, tegen 1,1307 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

1 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

2 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

3 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

5 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

21 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

1 dag geleden