Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index schurkt weer aan tegen 800-puntengrens

AEX-index schurkt weer aan tegen 800-puntengrens

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index nadert weer de grens van 800 punten, een niveau waar de leidende graadmeter in Amsterdam in september voor het eerst doorheen brak. Op maandag sloot de AEX nog met een winst van 0,9 procent op 797,30 punten. De vraag is of de markten zich dinsdag kunnen optrekken aan de hogere standen in New York en in Azië. In de rustige beursdagen tussen kerst en het nieuwe jaar laten de beursgraadmeters doorgaans een stijgende lijn zien. Beleggers moeten het evenwel doen met een vrijwel lege agenda.

Ook op maandag verliep de handel over de gehele linie tamelijk rustig. Dat zal dinsdag niet heel anders zijn. Veel beleggers zijn vrij vanwege de feestdagen en in Londen blijft de beurs net als maandag ook dinsdag dicht omdat Kerstmis in het weekend viel.

Mogelijk dat het koersverlies van de Chinese techonderneming Tencent van invloed is op de koers van grootaandeelhouder Prosus. Beijing is almaar bezig het toezicht op onder andere de techsector aan te scherpen. Zo worden nu beursgangen van Chinese bedrijven buiten China verder aan banden gelegd.

Chipsector

Ook zal er aandacht blijven voor de chipsector die dit jaar tot de best presterende bedrijfstakken op de beurs behoren. Ook maandag stonden bedrijven als chiptoeleveranciers ASMI en Besi bij de winnaars. Hetzelfde gold voor chipmachinemaker ASML. De verwachting is dat de vraag naar chips de komende tijd groot zal blijven. Daarbij worden de in de AEX-index genoteerde bedrijven gezien als koplopers op het gebied van de nieuwste en de snelste chips.

Ook de luchtvaartsector weet de aandacht op zich gericht nu door de omikronvariant van het coronavirus vluchtschema's wereldwijd in de war worden geschopt. Piloten, stewardessen en ander personeel hebben zich ziek gemeld of moesten in quarantaine na blootstelling aan corona. De Duitse luchtvaartreus Lufthansa is een van de maatschappijen die het hardst door de problemen wordt geraakt. De impact bij KLM was vooralsnog gering, aldus de Nederlandse maatschappij dat onderdeel is van het Frans-Nederlandse moederbedrijf Air France-KLM.

Verder blijven de olieprijzen het sentiment op de beurzen deels bepalen. Het rondwarende virus kan de vraag naar olie raken wat van invloed kan zijn op de prijsvorming. Een vat Amerikaanse olie was dinsdag voorbeurs 0,5 procent meer waard op 75,96 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent duurder op 78,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

24 minuten geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

3 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

8 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

9 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

9 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

10 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

10 uur geleden