Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index scherpt recordstand verder aan

AEX-index scherpt recordstand verder aan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omhoog. De hoofdindex scherpte daarmee de recordstand van Hemelvaartsdag verder aan. De stemming op de beursvloeren blijft optimistisch door de hoop dat de centrale banken spoedig zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven, nu de inflatie is afgenomen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 907,45 punten. Donderdag sloot de index op een nieuw record van 904,21 punten. De MidKap won een fractie tot 938,32 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,4 procent. Londen steeg 0,5 procent, na een sterker dan verwachte groei van de Britse economie in het eerste kwartaal. Het Verenigd Koninkrijk wist daarmee uit een recessie te komen. De beurzen in Londen en Frankfurt staan ook op nieuwe recordstanden.

In de chipsector verwerkten beleggers nieuwe omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipfabrikant zag de omzet vorige maand met bijna 60 procent stijgen door de sterke vraag naar chips die worden gebruikt voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). TSMC maakt chips voor Apple en AI-chipbedrijf Nvidia en is een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, die 0,8 procent won in Amsterdam.

Koersdruk

Besi stond in de staartgroep van de AEX met een min van 0,5 procent. De chiptoeleverancier was donderdag nog de grootste stijger bij de hoofdfondsen, dankzij een grote order voor het bedrijf. Staalfabrikant ArcelorMittal en olie- en gasconcern Shell waren nu de sterkste stijgers, met plussen tot 1,4 procent.

Wolters Kluwer (min 1 procent) noteerde ex dividend. Dat betekent dat de aandelen van de informatieleverancier geen recht meer bieden op het dividend over de afgelopen periode, wat meestal voor koersdruk zorgt.

Sterke vraag

In de MidKap won Eurocommercial Properties 0,2 procent, na publicatie van de kwartaalcijfers. De winkelvastgoedinvesteerder zag de huurinkomsten stijgen in het afgelopen kwartaal. Ook het resultaat nam licht toe. PostNL daalde 0,3 procent. Investeringsbank Jefferies verlaagde het koersdoel voor het postbedrijf.

In Londen steeg IAG 0,7 procent, dankzij beter dan verwachte resultaten van de eigenaar van de luchtvaartmaatschappijen British Airways en Iberia. Ook is IAG positief over de zomerperiode dankzij de aanhoudende sterke vraag naar tickets.

De euro was 1,0782 dollar waard, tegen 1,0742 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 79,93 dollar. Een vat Brentolie werd 0,7 procent duurder op 84,49 dollar.

Meer uit Financieel

VS leggen onder meer KLM boete op om te trage coronacompensatie

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Transport legt drie luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, boetes op van in totaal 2,5 miljoen dollar. De vliegmaatschappijen zouden er extreem lang over doen om passagiers te compenseren voor vluchten die door de coronapandemie waren uitgevallen of veel vertraging opliepen.

2 uur geleden
Beleggers beginnen nieuwe beursmaand voorzichtig

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is licht hoger begonnen aan de nieuwe beursmaand juni. Beleggers deden het voorzichtig aan in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week. Algemeen wordt verwacht dat de ECB het rentetarief in de eurozone donderdag gaat verlagen, hoewel de inflatie in het eurogebied weer wat is opgelopen.

3 uur geleden
La Place gaat verder als zelfstandige organisatie, meldt Jumbo

VEGHEL (ANP) - La Place gaat verder als een zelfstandige organisatie, meldt eigenaar Jumbo van de restaurantketen. De supermarktketen wil La Place onderbrengen in een gezamenlijke onderneming. Jumbo en cateraar Vermaat Groep moeten daarvan de aandeelhouders worden.

3 uur geleden
Storingen waardoor gasprijs flink steeg is veroorzaakt door barst

AMSTERDAM (ANP/RTR) - De onverwachte storingen waardoor de Europese gasprijs maandag flink is gestegen, zijn veroorzaakt door een barst in een pijplijn. Netbeheerder Gassco uit Noorwegen meldt dat de barst in een pijplijn op het Sleipner Riser-platform zit, in het Noorse deel van de Noordzee.

3 uur geleden
Kleine beleggers stutten koers GameStop op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot maandag omhoog op de aandelenbeurzen van New York. De koerssprong volgde op een nieuw bericht op Reddit van financieel analist Keith Gill. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" onthulde daarin een positie van 116 miljoen dollar in GameStop te hebben. Gill was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogeheten Reddit-rally, waarbij particuliere beleggers op dat berichtennetwerk elkaar aanmoedigden massaal in GameStop en andere kleine bedrijven te stappen om grote beleggingsfondsen die gokten op een koersdaling dwars te zitten.

5 uur geleden
Douane verwerkte in 2023 flink meer aangiften, ruim een miljard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane heeft vorig jaar voor het eerst meer dan een miljard aangiften verwerkt. Dat staat in de jaarrapportage van de dienst. Het aantal verwerkte aangiften stijgt al jaren, vooral omdat mensen in toenemende mate bij webshops buiten de Europese Unie bestellingen doen. Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) pleit voor beter passende Europese regelgeving.

6 uur geleden
Duitse FTI, derde touroperator van Europa, dreigt om te vallen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het op twee na grootste reisconcern van Europa, het Duitse FTI, dreigt om te vallen. Moederbedrijf FTI Touristik is maandag bij de rechtbank in München een faillissementsprocedure gestart. Het concern zegt zich in te zetten voor klanten die nog op reis zijn, zodat deze reizen "volgens plan kunnen worden afgerond". Reizen na 4 juni zullen volgens FTI slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer worden uitgevoerd.

7 uur geleden