Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index opent lager, Just Eat Takeaway bij sterkste dalers

AEX-index opent lager, Just Eat Takeaway bij sterkste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers verwerken een reeks tegenvallende economische cijfers uit China, waar de coronalockdowns duidelijk hun sporen hebben nagelaten. Verder is het wachten op de publicatie van de economische voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway stond bij de sterkste dalers. Voor het weekend demonstreerden maaltijdbezorgers voor het hoofdkantoor in Amsterdam voor hoger loon en meer aandacht voor veiligheid.

De leidende graadmeter in Amsterdam stond kort na de openingsbel 0,7 procent lager op 689,07 punten. Just Eat Takeaway verloor 2,2 procent. Olie- en gasconcern Shell won 0,2 procent na de publicatie van de resultaten van Saudi Aramco. Het Saudische staatsolieconcern, het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, maakte onder andere bekend investeringen in de olie- en gasproductiecapaciteit op te willen voeren.

De MidKap verloor 0,1 procent tot 1014,53 punten. De index van de middelgrote fondsen werd aangevoerd door kunstmestproducent OCI dat 2,3 procent won. Bij de kleinere fondsen viel het verlies van B&S Group (min 1,9 procent) op. De distributeur en groothandelsonderneming profiteerde de laatste maanden van de versoepeling van de reisbeperkingen en zag vooral de verkoop van likeuren toenemen. Wel hadden de verstoringen in de toeleveringsketen en tekorten aan producten een impact op de omzet en marges in het afgelopen kwartaal.

Renault

De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent. In Parijs was er daarbij extra aandacht voor Renault (min 1,4 procent). De automaker maakte bekend een koper te hebben gevonden voor zijn belang in de Russische automaker AvtoVAZ, producent van de Lada. De Fransen hebben daarbij ook een terugkoopoptie bedongen.

In Dublin stond Ryanair bij de winnaars na cijfers. De luchtvaartmaatschappij hoopt in zijn nieuwe boekjaar weer winst te maken, maar durft geen concrete voorspellingen af te geven voor het resultaat. Daarvoor is de situatie nog te onzeker.

De euro was 1,0409 dollar waard, tegen 1,0410 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent in prijs tot 109,31 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 110,05 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

21 minuten geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

1 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

3 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

3 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

4 uur geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

5 uur geleden
Cryptobeurs Coinbase verliest bijna vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

5 uur geleden