Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index op nieuw record richting inflatiecijfer VS

AEX-index op nieuw record richting inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak zette donderdag de opmars voort en tikte een nieuw recordniveau aan. Beleggers kijken uit naar nieuwe inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die duidelijk moeten maken of de Amerikaanse Federal Reserve de rente kan verlagen. De hardnekkige inflatie weerhield de Fed er tot nu toe van om dat te doen. Economen verwachten dat de inflatie in juni is afgekoeld ten opzichte van een maand eerder.

Fed-baas Jerome Powell verklaarde deze week voor het Amerikaanse Congres dat de argumenten voor een renteverlaging in de VS sterker zijn geworden. Hij benadrukte wel dat de inflatie nog steeds boven de doelstelling van 2 procent ligt, maar gaf aan dat de centrale bank niet zal wachten tot het inflatiedoel is bereikt om de rente te verlagen. Beleggers verwachten dat de Fed de rente deze maand nog onveranderd laat en in september de leenkosten gaat verlagen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 942,66 punten. De hoofdindex bereikte op 944,29 punten de hoogste tussentijdse stand ooit. De MidKap klom 0,1 procent tot 876,31 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent. De beurs in Londen daalde een fractie, ondanks een sterker dan verwachte groei van de Britse economie in mei.

Schaarse dalers

Op Wall Street sloten de S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq woensdag opnieuw op recordstanden, door de hoop op een lagere rente in de grootste economie ter wereld. Vooral de grote Amerikaanse tech- en chipbedrijven lieten daardoor stevige winsten zien.

De Nederlandse chipbedrijven ASMI, ASML en Besi behoorden tot de sterkste stijgers in de AEX, met winsten tot 0,8 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer voerde de schaarse dalers aan, met een verlies van 0,7 procent.

Kaartdata

Arcadis won 0,1 procent in de MidKap. Het advies- en ingenieursbureau Arcadis werkt samen met onderaannemer Infram aan de verkenning voor de dijkversterking Sprok-Sterreschans-Heteren. Dat is een project van Waterschap Rivierenland. De dijkversterking is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Bij de kleinere bedrijven steeg TomTom 2,8 procent. De navigatiespecialist gaat samen met East View Geospatial wereldwijde kaartdata leveren aan het Australische ministerie van Defensie.

De euro was 1,0832 dollar waard, tegen 1,0822 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 82,60 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent meer, op 85,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

1 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

2 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

2 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

4 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

5 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

5 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

5 uur geleden