Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index lager in afwachting inflatiecijfers eurozone

AEX-index lager in afwachting inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verlies geopend. Beleggers zijn vooral in afwachting van nieuwe inflatiecijfers uit de eurozone, die in de loop van de ochtend worden gepubliceerd door het Europese statistiekbureau Eurostat. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder op de dag al dat de inflatie in Nederland in juni flink is gestegen.

De AEX noteerde in de vroege handel 0,6 procent lager op 917,82 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 857,85 punten. Op de beurzen in Londen en Frankfurt waren minnen tot 0,4 procent te zien.

De CAC40 in Parijs daalde 0,8 procent. Maandag won de hoofdindex nog 1,1 procent, na het nieuws dat het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen geen beslissende overwinning heeft geboekt in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen.

Inflatie

De inflatie in Nederland kwam in juni uit op 3,2 procent, tegen 2,7 procent in mei. Op basis van de Europese rekenmethode werd voor Nederland een inflatie gemeten van 3,4 procent. In mei bedroeg de inflatie in de gehele eurozone 2,6 procent.

De ECB verlaagde vorige maand nog voor het eerst sinds 2019 de rente in het eurogebied. President Christine Lagarde verklaarde op het ECB-forum in het Portugese Sintra maandag wel meer tijd nodig te hebben om te concluderen dat de inflatie goed op weg is naar de beoogde 2 procent. Haar opmerkingen suggereren dat de ECB de rentetarieven onveranderd laat als de centrale bank later deze maand bijeenkomt.

ASR

Verzekeraar ASR was de grootste daler in de AEX met een min van 3,7 procent, na een adviesverlaging door analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan. Het advies voor NN Group werd juist verhoogd door JPMorgan. Die verzekeraar won 1,1 procent.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak klom Sif 0,5 procent. De funderingsspecialist voor windmolens kreeg een adviesverhoging van investeringsbank Oddo BHF.

TomTom

TomTom steeg 1,6 procent. De navigatiedienstverlener gaat verkeersinformatie leveren aan Bolt, een mobiliteitsplatform voor onder meer vervoersdiensten en maaltijdbezorging. Financiƫle details werden niet gemeld. Bolt biedt zijn diensten in meer dan vijfhonderd steden in Europa en Afrika aan.

De euro was 1,0715 dollar waard, tegen 1,0725 dollar op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie was vrijwel vlak op 83,41 dollar en Brentolie steeg iets tot 86,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

47 minuten geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

1 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

2 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

4 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

5 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

5 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

5 uur geleden