Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index koerst af op vlak begin na nieuw slotrecord

AEX-index koerst af op vlak begin na nieuw slotrecord

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een vrijwel vlak begin van de laatste handelsdag van de week. De tech- en chipbedrijven zullen waarschijnlijk onder druk staan na de verliesbeurt van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. De Amsterdamse hoofdindex steeg een dag eerder nog 1 procent tot een nieuw slotrecord van 933,84 punten. Dat kwam vooral door een sterke koerswinst van dik 5 procent van chipbedrijf ASMI, dat profiteerde van positieve analistenrapporten. De AEX bereikte op 12 juni de hoogste tussentijdse koers ooit op 934,59 punten.

De Aziatische aandelenmarkten gingen overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio sloot de week 0,1 procent lager af. In Japan is de inflatie in mei opgelopen tot 2,5 procent door hogere energieprijzen. Het inflatiecijfer bleef daarmee voor de 26e maand boven de doelstelling van 2 procent van de Bank of Japan en voedde de speculatie op een verdere renteverhoging door de centrale bank om de prijsstijgingen aan te pakken. De beurs in Hongkong zakte 1,5 procent, mede door koersverliezen onder de Chinese techbedrijven. De hoofdindex in Shanghai daalde 0,1 procent.

De Kospi in Seoul leverde 0,8 procent in, na de oplopende spanningen met buurland Noord-Korea. Zo heeft het Zuid-Koreaanse leger waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse soldaten de grens waren overgestoken. Het incident vond plaats bij de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen de twee landen. Daarnaast sloot de Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwde hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

Euro- en oliekoersen

Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 0,8 procent hoger op 39.134,76 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,8 procent. AI-chipbedrijf Nvidia moest na een koersverlies van 3,5 procent zijn positie als meest waardevolle beursbedrijf ter wereld weer afstaan aan Microsoft.

De euro was 1,0715 dollar waard, tegen 1,0706 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie minder op 81,26 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 85,65 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

1 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

3 uur geleden
Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

18 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

19 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

20 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

21 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

23 uur geleden