Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index koerst af op verlies na negatieve draai Wall Street

AEX-index koerst af op verlies na negatieve draai Wall Street

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt vrijdag met een fors verlies te openen na de negatieve draai op Wall Street. De Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq gaf donderdag een winst van dik 2 procent uit handen en eindigde uiteindelijk met een verlies van ruim 1 procent. De zorgen over snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank om de hard oplopende inflatie de kop in te drukken, hielden beleggers in de greep. Hogere rentes zijn over het algemeen ongunstig voor meer risicovolle beleggingen als aandelen.

De AEX-index koerst af op een openingsverlies van zo'n 1,9 procent. Ook elders in Europa zullen de beursgraadmeters naar verwachting met flinke verliezen beginnen aan de laatste handelsdag van de week. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië verloren vrijdag terrein. In Tokio ging de Nikkei 0,9 procent lager het weekeinde in.

Tegenvallende resultaten van de Amerikaanse streamingdienst Netflix, een van de topfavorieten tijdens de coronapandemie, drukken eveneens op het beurssentiment. Het bedrijf haalde in het vierde kwartaal minder nieuwe abonnees binnen dan verwacht en beleggers stuurden het aandeel in de zogeheten nabeurshandel ruim 20 procent omlaag.

Oekraïne

Daarnaast houden beleggers de ontwikkelingen rond Oekraïne in de gaten. De Amerikaanse president Joe Biden beklemtoonde dat elke overschrijding van de Russisch-Oekraïense grens door Russische troepen in zijn ogen "een invasie" betekent. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt vrijdag met zijn Russische collega Sergei Lavrov in Genève over de kwestie.

Op het Damrak kwam Beter Bed met resultaten. De beddenverkoper zag de omzet in het afgelopen kwartaal stijgen ondanks de aanhoudende uitdagingen vanwege de coronamaatregelen. Ook kampt het bedrijf met hogere grondstofprijzen en problemen in de toeleveringsketen.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM staat eveneens in de belangstelling door de uitval van vluchten bij KLM door coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen van het personeel. KLM kan nog niet zeggen hoeveel vluchten uiteindelijk niet doorgaan.

De euro was 1,1327 dollar waard, tegenover 1,1337 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen omlaag na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 84,01 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 86,84 dollar per vat. Eerder deze week bereikten de olieprijzen nog het hoogste niveau sinds 2014.

Meer uit Financieel

Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

36 minuten geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

1 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

1 uur geleden
The Body Shop blijft open in Duitsland ondanks problemen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De winkels van The Body Shop in Duitsland blijven voorlopig open ondanks dat het bedrijf in onder meer dat land kampt met financiële problemen, meldt bewindvoerder Biner Bähr. Volgens hem wordt nu gezocht naar een koper die alle winkels wil overnemen. Hij hoopt dat dit tegen eind april geregeld is.

2 uur geleden
Protest tegen uitbreiding Duitse Tesla-fabriek gaat langer door

BERLIJN (ANP/DPA) - Actievoerders tegen de geplande uitbreiding van de fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn zijn van plan langer door te gaan met hun protest. De demonstranten hebben sinds woensdagavond een bos naast de autofabriek in Grünheide bezet en zeggen nu daar nog een week te blijven. Ze zijn het er niet mee eens dat bomen gekapt moeten worden voor de uitbreiding.

2 uur geleden
Werknemers geneesmiddelenfabrikant staken volgende week, zegt FNV

HAARLEM (ANP) - Werknemers van geneesmiddelenfabrikant Teva leggen volgende week het werk neer als het bedrijf uit Haarlem niet met een veel beter loonvoorstel komt, meldt FNV-bestuurder Agostino Di Giacomo Russo. Medewerkers zijn niet tevreden over het iets verbeterde loonbod van het Haarlemse bedrijf deze week voor een nieuwe cao, die voor zo'n 350 werknemers gaat gelden.

3 uur geleden
Dell flink hoger op Wall Street na sterke vraag AI-servers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde daarbij van een sterke vraag naar zijn servers voor kunstmatige intelligentie (AI). Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van liefst 30 procent.

3 uur geleden