Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index hoger in afwachting beleidsbesluit Federal Reserve

AEX-index hoger in afwachting beleidsbesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met winst gesloten. Beleggers waren vooral in afwachting van het belangrijke beleidsbesluit van de Federal Reserve later op de dag. Naar verwachting gaat de Amerikaanse centrale bank een besluit bekendmaken over de afbouw van de coronasteun voor de grootste economie ter wereld. Op de beurzen elders in Europa was een wisselend beeld te zien.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde 0,5 procent hoger op 816,01 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1060,50 punten. Frankfurt was vrijwel vlak en Londen daalde 0,4 procent. De CAC40 in Parijs steeg 0,3 procent naar een nieuw recordniveau.

Op het Damrak werden de resultaten van informatieleverancier Wolters Kluwer en bouwer Heijmans goed ontvangen. Beide bedrijven schroefden hun winstverwachtingen op. Wolters Kluwer stond bij de sterkere stijgers in de AEX met een winst van 1,8 procent. Bij de kleinere bedrijven won Heijmans bijna 13 procent. De bouwonderneming kende een sterk derde kwartaal en verkocht in de eerste negen maanden van dit jaar meer huizen tegen een hogere prijs. Concurrent BAM, die donderdag met cijfers komt, klom ruim 5 procent.

Just Eat Takeaway

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van 2 procent. Olie- en gasconcern Shell kampte met een forse daling van de olieprijzen en leverde 1,4 procent in.

In de MidKap stond biotechnoloog Galapagos bovenaan met een plus van 2,6 procent. Roestvrijstaalbedrijf en metalenspecialist Advanced Metallurgical Group (AMG) waren de grootste verliezers met minnen tot 2,6 procent.

Lufthansa

Lufthansa steeg bijna 7 procent in Frankfurt. Het Duitse luchtvaartconcern deed afgelopen kwartaal goede zaken met vrachtvervoer en vakantievluchten en boekte op operationeel niveau weer winst. Zalando zakte 9 procent. De Duitse webwinkel zag de groei in het derde kwartaal afnemen naar het niveau van voor de coronacrisis, doordat gewone kledingzaken het hele kwartaal weer open waren.

In Kopenhagen kelderde Vestas Wind Systems meer dan 18 procent in waarde. De Deense maker van windturbines kampte afgelopen kwartaal met toeleveringsproblemen en verlaagde de winstverwachting.

De euro was 1,1581 dollar waard, tegen 1,1577 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,5 procent minder op 80,95 dollar. Brentolie werd 3 procent goedkoper op 82,20 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

1 uur geleden
Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

2 uur geleden
Boze boeren met honderden tractors naar Brussel

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren zijn met honderden tractoren naar Brussel gekomen om meer toegevingen af te dwingen van de landbouwministers van de Europese Unie. Die vergaderen daar maandag onder de rook van smeulende hooibalen en autobanden.

3 uur geleden
Rusland dreigt met tegenactie bij beslaglegging bevroren tegoeden

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland zal terugslaan als de bevroren buitenlandse bezittingen van het land door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in beslag worden genomen. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov in een interview met de staatsnieuwsdienst RIA Novosti. "Wij hebben ook bevroren tegoeden, die niet minder zijn dan het Westen heeft", verklaarde Siluanov die daarbij niet aangaf welke westerse bezittingen hij precies bedoelde.

3 uur geleden
Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

AMSTERDAM (ANP) - Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

3 uur geleden
Duitsland houdt speciale top om vakkrachten te trekken

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland houdt maandag een speciale top in Berlijn om meer vakkrachten te trekken, zowel uit binnen- als buitenland. Duitsland heeft namelijk te maken met een groot tekort aan geschoold personeel in onder meer de dienstverlening, de industrie en de bouw. De top zal worden geopend door arbeidsminister Hubertus Heil.

4 uur geleden
IMF roept Argentinië op om armen te ontzien bij bezuinigingen

BUENOS AIRES (ANP/BLOOMBERG) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er bij de regering van de Argentijnse president Javier Milei op aangedrongen de armen te beschermen bij de harde bezuinigingsmaatregelen. Met die maatregelen wil Milei de overheidsuitgaven verlagen en de financiën weer op orde brengen. De drastische maatregelen hebben echter ook geleid tot stakingen en tot bezorgdheid over de groeiende armoede en honger in het land, zei adjunct-directeur Gita Gopinath van het IMF tegen de krant La Nacion.

5 uur geleden