Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX-index begint hoger, techinvesteerder Prosus voert lijst aan

AEX-index begint hoger, techinvesteerder Prosus voert lijst aan

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was dinsdag een opvallende stijger in de AEX-index op het Damrak. Het bedrijf, dat een groot belang heeft in het Chinese Tencent, leek te profiteren van de belofte van de Chinese premier Li Keqiang om minder streng te zijn voor de techsector in China. De oorlog in Oekraïne bleef het sentiment op de financiële markten mede bepalen.

Verder verwerkten beleggers de stevige woorden die Jerome Powell van de Federal Reserve uitsprak. Volgens de baas van de Amerikaanse centralebankenkoepel is de inflatie veel te hoog en zal de Fed zijn beleid aanscherpen om deze te beteugelen. Dat betekent waarschijnlijk dat de rentes in de VS sneller zullen worden verhoogd.

Prosus voerde de AEX-index aan met een winst van 3,2 procent. De hoofdindex stond in de vroege handel 0,5 procent hoger op 722,05 punten. Betalingsbedrijf Adyen was de de sterkste daler met een verlies van 0,9 procent. Ook zorgtechnologieconcern Philips stond in de staartgroep.

Olie

Shell won 1,2 procent in het kielzog van de verder gestegen olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 113,29 dollar. Voor een vat Brentolie moet 117,56 dollar worden betaald. Dat betekende een stijging met 2,1 procent in vergelijking met een dag eerder. Ook elders in Europa stonden olie- en gasconcerns bij de winnaars na de opmars een dag eerder. BP steeg in Londen 0,5 procent terwijl TotalEnergies in Parijs 0,6 procent aandikte. Ook het Italiaanse Eni en het Noorse Equinor wonnen in het kielzog van de olieprijzen aan waarde.

De MidKap in Amsterdam steeg 0,5 procent tot 1046,68 punten. Bij de middelgrote fondsen was metalenspecialist AMG de sterkste stijger met een winst van 3 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos bungelde onderaan met een verlies van 0,8 procent. In Frankfurt, Londen en Parijs werden winsten tot 0,5 procent op de borden gezet.

China Eastern

In de nasleep van het vliegtuigongeluk bleef de aandacht ook uitgaan naar de luchtvaartsector. De Boeing 737-800 van China Eastern, waarmee het ongeluk plaatsvond, wordt ook door veel Europese luchtvaartmaatschappijen gebruikt. In China werd na de crash driekwart van de geplande vluchten geannuleerd. Het aandeel van China Eastern verloor stevig op de beurs in Hongkong. In Amsterdam steeg Air France-KLM 0,6 procent.

De euro was 1,099 dollar waard, tegen 1,1104 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op maandag.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

5 uur geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

9 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

10 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

10 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

12 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

13 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

13 uur geleden