Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX in het groen door stevige winsten Besi, ASMI en ASML

AEX in het groen door stevige winsten Besi, ASMI en ASML

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak wist donderdag te herstellen na het verlies een dag eerder. Stevige koerswinsten van Besi, ASMI en ASML hielden de hoofdindex in het groen. De Nederlandse chipbedrijven profiteerden van sterke resultaten van de Amerikaanse chipproducent Nvidia. DSM-Firmenich moest het daarentegen ontgelden nadat het fusiebedrijf aandelen tegen korting had verkocht om geld op te halen.

Op de andere Europese beurzen werden kleine verliezen geleden. Beleggers bleven voorzichtig door de impasse in de Amerikaanse politiek over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Kredietbureau Fitch waarschuwde dat de Verenigde Staten zijn AAA-rating, de hoogste kredietbeoordeling, zal verliezen als de Amerikaanse politici niet voor 1 juni een akkoord weten te bereiken.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 758,56 punten. Woensdag verloor de hoofdindex nog 1,6 procent. De MidKap won 0,1 procent tot 922,59 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent.

Duitse economie

De DAX in Frankfurt daalde een fractie. De Duitse economie is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gekrompen. Eerder werd nog een nulgroei gemeld. De belangrijkste handelspartner van Nederland laat nu twee kwartalen op rij een krimp zien en is daarmee officieel in een recessie beland.

ASMI en Besi wonnen tot 8,5 procent en waren daarmee veruit de sterkste stijgers in de AEX. Chipmachinemaker ASML volgde met een plus van dik 5 procent. DSM-Firmenich zakte 4 procent. Het speciaalchemieconcern heeft met de verkoop van 6,7 miljoen bestaande aandelen 733 miljoen euro opgehaald. Dat geld zal worden gebruikt om de laatste aandelen DSM in handen te krijgen die nog niet zijn aangemeld onder het fusiebod.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen klom dik 2 procent dankzij een koopadvies door Redburn. Lucas Bols zakte 7 procent na tegenvallende jaarcijfers van de drankenproducent. De kwartaalcijfers van de fabrikant van statiegeldmachines Envipco (plus 3 procent) vielen wel in de smaak. Afvalverwerker Renewi, die ook met resultaten kwam, verloor 3 procent.

Onward Medical werd 18 procent meer waard, na een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature waarin werd gemeld dat een hersenimplantaat helpt om het loopvermogen van dwarslaesiepatiënten te herstellen.

De euro was 1,0719 dollar waard, tegen 1,0759 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 73,43 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 77,52 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

5 minuten geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

7 minuten geleden
Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

16 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

18 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

20 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

23 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

1 dag geleden