Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX hoger na afnemende spanning VS-Iran

AEX hoger na afnemende spanning VS-Iran

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag over een breed front omhoog. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers waren opgelucht dat een verdere escalatie van het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran lijkt te zijn voorkomen. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde geen militaire actie te ondernemen tegen Iran en ook Teheran lijkt een stap terug te doen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 615,40 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 935,92 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 1,5 procent bij.

ABN AMRO ging aan kop bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 2,1 procent. Robert Swaak wordt de nieuwe topman van de bank. Hij volgt Kees van Dijkhuizen eind april op. Swaak is afkomstig van accountants- en consultantsbureau PwC, waar hij verschillende directiefuncties bekleedde. Speciaalchemiebedrijf DSM stond onderaan met een verlies van 1 procent na een adviesverlaging door Credit Suisse.

Air France-KLM

In de MidKap behoorde Air France-KLM tot de kopgroep met een plus van 3,7 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in 2019 meer passagiers. Hekkensluiter was beursintermediair Flow Traders met een min van 1,1 procent. Fastned won 2,2 procent op de lokale markt na een handelsbericht. De uitbater van snellaadstations heeft de omzet in het vierde kwartaal flink opgevoerd.

Het Britse supermarktconcern Tesco steeg 2 procent in Londen dankzij beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal. De Britse winkelketen Marks & Spencer (M&S), die ook met omzetcijfers kwam, leverde 7,7 procent in. In Parijs verloor Sodexo 4,4 procent. De Franse cateraar boekte afgelopen kwartaal meer omzet. De situatie op de Noord-Amerikaanse markt blijft volgens het bedrijf echter ook de komende tijd uitdagend.

De euro was 1,1113 dollar waard tegen 1,1117 dollar een dag eerder. De olieprijzen namen iets toe na de forse daling op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 59,90 dollar. Brentolie klom 0,6 procent in prijs tot 65,85 dollar per vat.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

3 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

5 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

12 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

15 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

17 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden