Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX herstelt wat van virusvrees

AEX herstelt wat van virusvrees

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs toonde vrijdag herstel na de stevige verliesbeurt een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen veerden op. Beleggers bleven gespitst op de ontwikkelingen rond het coronavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het echter nog te vroeg om de uitbraak van het virus uit te roepen tot internationale noodsituatie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent hoger op 613,88 punten. De hoofdindex koerst daarmee af op een fractioneel weekverlies. De MidKap klom 0,9 procent tot 940,43 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,3 procent.

Alle 25 AEX-fondsen gingen vooruit. Sterkste stijger was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2,7 procent. Chipmachinemaker ASML won 1,4 procent dankzij beter dan verwachte resultaten en positieve vooruitzichten van de Amerikaanse chipreus Intel. Ook andere Europese chipbedrijven zaten in de lift. In Amsterdam steeg Besi 1,6 procent. STMicroelectronics klom 1 procent in Parijs en in Frankfurt won Infineon 1,6 procent.

Just Eat

Bodemonderzoeker Fugro was koploper in de MidKap met een plus van 3,5 procent. Takeaway (min 2,3 procent) was de enige daler. De megafusie met het Britse Just Eat loopt volgens de maaltijdbezorger een week vertraging op vanwege een onderzoek van de Britse concurrentiewaakhond CMA. Eerder verklaarde de toezichthouder nog dat een onderzoek niet nodig was.

In Frankfurt steeg Bayer 3,3 procent. Het Duitse chemieconcern is naar verluidt in onderhandeling om tienduizenden claims over de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup te schikken voor zo'n 10 miljard dollar.

Ericsson

De maker van netwerkapparatuur Ericsson zakte 5,6 procent in Stockholm na tegenvallende kwartaalcijfers. In Parijs vielen de omzetcijfers van supermarktconcern Carrefour (plus 4 procent) in de smaak. Drankenproducent Rémy Cointreau bleef afgelopen kwartaal last houden van de protesten in Hongkong en kelderde 8,6 procent.

De euro was 1,1056 dollar waard tegen 1,1041 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 55,82 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 62,26 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Arcadis betuigt spijt voor oorlogsverleden van voorganger

ROTTERDAM (ANP) - Arcadis maakt excuses voor de rol die de voorganger van het bedrijf, de Nederlandse Heidemaatschappij (NHM), heeft gespeeld bij werkverschaffingsprojecten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nieuw onderzoek naar het oorlogsverleden van de NHM bevestigt het beeld dat het bedrijf toezicht hield op de tewerkstelling van Joodse Nederlanders vanuit werkkampen van januari tot oktober 1942, meldt Arcadis.

2 uur geleden
Weer veel aandacht voor banken in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de aanstaande beursweek opnieuw uit naar de bankensector. Na de redding van Credit Suisse via een overname door UBS leek de rust rond bankenaandelen vorige week weer wat teruggekeerd, maar vrijdag nam de nervositeit weer toe. Aandelen van Deutsche Bank gingen toen onderuit na het nieuws dat het fiks duurder was geworden om je in te dekken tegen wanbetaling door de Duitse kredietverstrekker.

3 uur geleden
Deutsche Bank en fondsen leggen ruzie over Madoff-miljoenen bij

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Deutsche Bank heeft een schikking getroffen met twee fondsen over een claim bij megafraudeur Bernard Madoff. De bank en de fondsen ruzieden jarenlang over wie het recht had om 1,6 miljard terug te eisen van Madoffs failliete bedrijf, maar dat conflict is nu bijgelegd.

4 uur geleden
Oekraïense centrale bank belooft einde aan geldpers voor overheid

LONDEN (ANP) - De Oekraïense centrale bank zal niet langer geld printen voor de regering om daarmee de oorlog tegen Rusland te financieren. Die noodgreep aan het begin van de oorlog was "gevaarlijk", zegt gouverneur Andrey Pyshniy van de Nationale Bank van Oekraïne tegen de Financial Times.

5 uur geleden
Vertraagde en geannuleerde vluchten Lufthansa door storing

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een storing op de website van Lufthansa heeft zondag voor vertragingen en uitval van vluchten gezorgd op de luchthaven van Frankfurt, de grootste van Duitsland. De technische problemen, die volgens een woordvoerster goeddeels zijn verholpen, maakten het moeilijker voor passagiers om in te checken via de site en bij incheckbalies.

7 uur geleden
Topvrouw Shell Nederland: gasveld Groningen kan dit jaar dicht

AMSTERDAM (ANP) - Het gasveld in Groningen moet al dit jaar volledig dicht, vindt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland. Op dit moment levert het gasveld nog minimale hoeveelheden gas om de boorputten bruikbaar te houden, maar dat is volgens haar niet nodig. "Het kan en het moet, dus het veld moet dicht", zei Van Loon in het programma WNL Op Zondag

7 uur geleden
Onderzoek: Duitsers kiezen weer vaker voor benzineauto

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Benzineauto's winnen weer aan populariteit bij Duitsers die overwegen om een nieuwe wagen te kopen, terwijl veel beleidsmakers in Europa hun hoop vestigen op elektrische auto's om klimaatdoelen te halen. Hybride en volledig elektrische auto's waren juist minder gewild in Duitsland dan een jaar eerder.

8 uur geleden