Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX herstelt wat van virusvrees

AEX herstelt wat van virusvrees

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs toonde vrijdag herstel na de stevige verliesbeurt een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen veerden op. Beleggers bleven gespitst op de ontwikkelingen rond het coronavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het echter nog te vroeg om de uitbraak van het virus uit te roepen tot internationale noodsituatie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent hoger op 613,88 punten. De hoofdindex koerst daarmee af op een fractioneel weekverlies. De MidKap klom 0,9 procent tot 940,43 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,3 procent.

Alle 25 AEX-fondsen gingen vooruit. Sterkste stijger was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2,7 procent. Chipmachinemaker ASML won 1,4 procent dankzij beter dan verwachte resultaten en positieve vooruitzichten van de Amerikaanse chipreus Intel. Ook andere Europese chipbedrijven zaten in de lift. In Amsterdam steeg Besi 1,6 procent. STMicroelectronics klom 1 procent in Parijs en in Frankfurt won Infineon 1,6 procent.

Just Eat

Bodemonderzoeker Fugro was koploper in de MidKap met een plus van 3,5 procent. Takeaway (min 2,3 procent) was de enige daler. De megafusie met het Britse Just Eat loopt volgens de maaltijdbezorger een week vertraging op vanwege een onderzoek van de Britse concurrentiewaakhond CMA. Eerder verklaarde de toezichthouder nog dat een onderzoek niet nodig was.

In Frankfurt steeg Bayer 3,3 procent. Het Duitse chemieconcern is naar verluidt in onderhandeling om tienduizenden claims over de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup te schikken voor zo'n 10 miljard dollar.

Ericsson

De maker van netwerkapparatuur Ericsson zakte 5,6 procent in Stockholm na tegenvallende kwartaalcijfers. In Parijs vielen de omzetcijfers van supermarktconcern Carrefour (plus 4 procent) in de smaak. Drankenproducent Rémy Cointreau bleef afgelopen kwartaal last houden van de protesten in Hongkong en kelderde 8,6 procent.

De euro was 1,1056 dollar waard tegen 1,1041 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 55,82 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 62,26 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

40 minuten geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

55 minuten geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

1 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

1 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

2 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

2 uur geleden
Chipbedrijf NXP onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - De in New York genoteerde Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers. Ook andere grote bedrijven waaronder autoconcern General Motors (GM) en pakketbezorger UPS maakten resultaten bekend. Na het slot van de Amerikaanse beurshandel komen nog cijferpublicaties van Tesla en Google-moederconcern Alphabet.

3 uur geleden