Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX herstelt wat van virusvrees

AEX herstelt wat van virusvrees

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs toonde vrijdag herstel na de stevige verliesbeurt een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen veerden op. Beleggers bleven gespitst op de ontwikkelingen rond het coronavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het echter nog te vroeg om de uitbraak van het virus uit te roepen tot internationale noodsituatie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent hoger op 613,88 punten. De hoofdindex koerst daarmee af op een fractioneel weekverlies. De MidKap klom 0,9 procent tot 940,43 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,3 procent.

Alle 25 AEX-fondsen gingen vooruit. Sterkste stijger was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2,7 procent. Chipmachinemaker ASML won 1,4 procent dankzij beter dan verwachte resultaten en positieve vooruitzichten van de Amerikaanse chipreus Intel. Ook andere Europese chipbedrijven zaten in de lift. In Amsterdam steeg Besi 1,6 procent. STMicroelectronics klom 1 procent in Parijs en in Frankfurt won Infineon 1,6 procent.

Just Eat

Bodemonderzoeker Fugro was koploper in de MidKap met een plus van 3,5 procent. Takeaway (min 2,3 procent) was de enige daler. De megafusie met het Britse Just Eat loopt volgens de maaltijdbezorger een week vertraging op vanwege een onderzoek van de Britse concurrentiewaakhond CMA. Eerder verklaarde de toezichthouder nog dat een onderzoek niet nodig was.

In Frankfurt steeg Bayer 3,3 procent. Het Duitse chemieconcern is naar verluidt in onderhandeling om tienduizenden claims over de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup te schikken voor zo'n 10 miljard dollar.

Ericsson

De maker van netwerkapparatuur Ericsson zakte 5,6 procent in Stockholm na tegenvallende kwartaalcijfers. In Parijs vielen de omzetcijfers van supermarktconcern Carrefour (plus 4 procent) in de smaak. Drankenproducent Rémy Cointreau bleef afgelopen kwartaal last houden van de protesten in Hongkong en kelderde 8,6 procent.

De euro was 1,1056 dollar waard tegen 1,1041 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 55,82 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 62,26 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Europa overtrof doelstelling groene stroom in 2020

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie heeft in 2020 ruimschoots voldaan aan de eigen doelstelling voor het aandeel van groene stroom, becijferde Eurostat. Volgens het Europese statistiekbureau kwam in het eerste coronajaar 22,1 procent van alle energie uit hernieuwbare bron, terwijl de doelstelling 20 procent was.

29 minuten geleden
Vliegtuigfabrikant Airbus wil duizenden werknemers aannemen

TOULOUSE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Airbus heeft duizenden nieuwe werknemers nodig. De lucht- en ruimtevaartindustrie vertoont volgens het in meerdere landen aanwezige concern namelijk sterke tekenen van herstel na de eerdere coronadip. Ook voorziet Airbus extra werk in verband met het terugbrengen van de CO2-uitstoot.

1 uur geleden
Pubketen tegen Johnson: bij open pubs zat je nu niet in de puree

WATFORD (ANP/BLOOMBERG) - De Britse pubketen JD Wetherspoon heeft het partygate-schandaal rond premier Boris Johnson gebruikt om een punt te maken over zijn coronabeleid. Volgens het bedrijf had Johnson nu niet in de problemen gezeten als hij in 2020 de horeca niet had gesloten tijdens de eerste coronagolf.

1 uur geleden
Moldavië in de problemen omdat het gasrekening niet kan betalen

CHISINAU (ANP/RTR) - Moldavië kan Gazprom niet betalen voor het aardgas dat het volgende maand wil gebruiken. Daardoor komt de energievoorziening van het Oost-Europese land direct in gevaar. Waarschijnlijk wordt donderdag de noodtoestand uitgeroepen voor de energiesector van het land.

1 uur geleden
Adyen en Signify aan kop in groene AEX, ASML stijgt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index wist woensdag de weg omhoog te vinden onder aanvoering van fintechconcern Adyen en verlichtingsbedrijf Signify. Ook ASML werd hoger gezet na een recordjaar van de chipmachinemaker. Na een kwakkelend begin van de handelsdag trokken beleggers zich uiteindelijk op aan sterke resultaten van de luxeconcerns Richemont en Burberry en werden de zorgen over de oplopende rentes op obligatiemarkten even aan de kant geschoven.

1 uur geleden
BAM mag bekend gebouw in Londens Covent Garden verbouwen

HEMEL HEMPSTEAD (ANP) - Bouwbedrijf BAM heeft de opdracht gekregen om de herontwikkeling van het Space House in de Londense wijk Covent Garden uit te gaan voeren. Vastgoedbedrijf Seaforth heeft in totaal 100 miljoen pond over voor de herontwikkeling, omgerekend is dat ruim 132 miljoen euro. Wat de opdracht voor BAM precies waard is, is niet bekendgemaakt.

2 uur geleden
IEA: krappere oliemarkt door beperkte impact omikron op olievraag

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De krapte op de wereldwijde oliemarkten is groter dan gedacht omdat de snelle opmars van de omikronvariant verrassend weinig impact heeft gehad op de vraag naar olie. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport.

2 uur geleden