Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX flink lager door inflatievrees, Adyen grootste daler

AEX flink lager door inflatievrees, Adyen grootste daler

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging donderdag flink omlaag, mede door een fors koersverlies van betaalbedrijf Adyen. De financiële markten kauwden nog na op het hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag al voor koersdruk zorgde op Wall Street. Door de aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen vrezen beleggers dat de Federal Reserve de rente in de komende maanden agressiever gaat verhogen.

De hoofdindex op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 2,6 procent kwijt op 665,24 punten. De MidKap verloor 1,3 procent tot 975,09 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 2,6 procent. De Londense beurs daalde 2,5 procent. De Britse economie is in maart licht gekrompen door de hoge inflatie, die de koopkracht van consumenten aantast.

Naast Adyen (min 6,7 procent) behoorden de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML tot de grootste verliezers, met minnen tot 5 procent. Ook zwaargewicht Shell moest het ontgelden met een verlies van dik 3 procent. Het Russische Lukoil liet weten de tankstations en smeermiddelenfabriek van Shell in Rusland over te nemen. Philips (min 6,6 procent) en DSM (min 3,2 procent) noteerden ex-dividend, wat inhoudt dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode.

Siemens

Aegon (min 1,9 procent) leverde een eerdere winst weer in. De verzekeraar zag het nettoresultaat stijgen dankzij een flinke boekwinst op de verkoop van de onderdelen in Hongarije. In de MidKap won OCI 0,6 procent. Het bedrijf profiteerde van de sterke vraag en gestegen prijzen voor kunstmest door de oorlog in Oekraïne en verdubbelde de omzet. Laadpalenmaker Alfen (plus 5 procent) zette de opmars voort na de sterke kwartaalupdate van een dag eerder. Pharming zakte 2 procent. De biotechnoloog boekte in het eerste kwartaal iets meer omzet, maar zag de winst halveren door hogere kosten.

In Frankfurt verloor Siemens dik 6 procent. Het Duitse industrieconcern zag de nettowinst halveren door een financiële klap van zo'n 600 miljoen euro door de westerse sancties tegen Rusland. Siemens liet weten Rusland volledig te verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne na bijna 170 jaar actief te zijn geweest in dat land. Het bedrijf heeft zo'n 3000 medewerkers in Rusland. Vodafone won 0,2 procent in Londen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times voert het telecomconcern fusiegesprekken met branchegenoot Three UK.

De euro was 1,0424 dollar waard, tegen 1,0554 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent minder op 103,48 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 105,43 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

31 minuten geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

54 minuten geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

58 minuten geleden
AEX in het rood, verzekeraar NN boekte kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met verlies gesloten. De zorgen over de rente en een recessie bleven boven de markt hangen. Verzekeraar NN Group ging licht omhoog en toonde daarmee verder herstel van de zware koersval van vorige week.

1 uur geleden
Festivaldirecteur: ruim 7 miljoen mensen bezochten Oktoberfest

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het jaarlijkse Oktoberfest in München trok dit jaar 7,2 miljoen bezoekers. Dat meldt de directeur van het festival Clemens Baumgärtner dinsdag. Het is voor het eerst sinds 1985 dat er zoveel mensen op het bierfestival afkwamen. Wel duurde het evenement dit jaar twee dagen langer dan gebruikelijk.

1 uur geleden
Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

2 uur geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

3 uur geleden