Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX duikt onder 700 punten, Boskalis stijgt na hoger bod HAL

AEX duikt onder 700 punten, Boskalis stijgt na hoger bod HAL

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Beursplein dook maandag voor het eerst sinds 25 juli weer onder de grens van 700 punten. De waarschuwing van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell dat de rente verder omhoog moet om de hoge inflatie te bestrijden, galmde nog na op de beurzen. Beleggers hadden juist gehoopt dat de Federal Reserve de rente in de grootste economie ter wereld iets minder agressief zou gaan verhogen.

Ook verschillende beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB), onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, hintten afgelopen weekeinde op een stevige rente-ingreep in de eurozone bij de volgende rentevergadering in september. Beleggers zullen deze week dan ook vooral letten op het inflatiecijfer over augustus, dat woensdag naar buiten komt.

Boskalis wist te ontsnappen aan de negatieve teneur. Investeerder HAL verhoogde het overnamebod op de baggeraar en maritiem dienstverlener naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod. Boskalis vond het eerdere bod van HAL niet overtuigend genoeg om aan te bevelen aan zijn aandeelhouders, maar raadt ze nu wel aan hun stukken aan te melden. Het aandeel steeg 2,9 procent en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap. HAL daalde 0,5 procent.

Adyen

De hoofdindex op Beursplein 5, de AEX, noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent lager op 696,10 punten, na het verlies van 1,8 procent op vrijdag. De MidKap daalde 0,8 procent tot 938,39 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,1 procent. In Londen hadden beleggers een vrije dag.

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML waren de grootste dalers in de AEX, met verliezen tot 2,7 procent. Ook betaalbedrijf Adyen stond in de staartgroep, met een min van ruim 2 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway zakte ruim 1 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl raakte vrijdag al bijna 8 procent kwijt. Verzekeraar NN Group en dataleverancier Wolters Kluwer waren de enige stijgers in de AEX, met plussen van 0,1 procent.

Retail Estates

Retail Estates daalde 0,5 procent. De investeerder in winkelvastgoed zag de huurinkomsten in het afgelopen kwartaal stijgen bij een vrijwel gelijke bezetting van de vastgoedportefeuille. Vanwege de macro-economische onzekerheden doet het bedrijf geen voorspellingen voor de rest van het jaar. Wel handhaaft de onderneming zijn dividendverwachting.

De euro bleef minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9945 dollar. Een vat Amerikaanse olie (WTI) kostte 0,6 procent meer, op 93,57 dollar. Brent-olie werd 0,3 procent duurder op 101,30 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Supers klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen

WOERDEN (ANP) - Tientallen supermarkten klagen dat ze in juni te weinig vergoeding hebben gekregen voor het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes. Statiegeld Nederland zoekt uit of de ondernemers die zich hebben gemeld bij branchevereniging het Vakcentrum een vergoeding kunnen krijgen, bevestigen de organisaties na berichtgeving door de NOS.

30 minuten geleden
Moederbedrijf FlixBus boekt recordomzet in eerste jaarhelft

MÜNCHEN (ANP) - Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

1 uur geleden
Toezichthouder: over week duidelijkheid over straling iPhone 12

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse telecomtoezichthouder heeft nog altijd geen duidelijkheid over de stralingsrisico's van Apples iPhone 12. De smartphone, waarvan de Franse waakhond vorige week meldde dat deze te veel elektromagnetische straling afgeeft, wordt nog steeds onderzocht door de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI), meldt een woordvoerder. Volgende week worden volgens hem de resultaten verwacht.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in rode AEX na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag over een breed front omlaag. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

2 uur geleden
AEX koerst af op lager begin na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst donderdag af op een lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

3 uur geleden
Toshiba verdwijnt na bijna driekwart eeuw van de beurs

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel en technologisch concern Toshiba wordt na 74 jaar van de beurs gehaald. Het concern maakte bekend dat voldoende aandeelhouders een bod op het bedrijf van een Japans consortium steunen. Daarmee is de weg vrijgemaakt om de beursnotering in Tokio te beëindigen.

3 uur geleden
Bedrijven investeren ruim 3 procent meer

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in juli 3,3 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in transportmiddelen zoals personenauto's, overige wegvervoer en vliegtuigen en gebouwen werd meer geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni namen de bedrijfsinvesteringen nog met 7 procent toe.

3 uur geleden