Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX doet stapje terug na opmars

AEX doet stapje terug na opmars

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging woensdag licht omlaag. Ook de andere Europese beursgraadmeters lieten overwegend kleine verliezen zien. Beleggers namen wat gas terug na het sterke begin van de maand december. Daarnaast werd uitgekeken naar het banenrapport van de Amerikaanse salarisstrookverwerker ADP en het Beige Book van de Federal Reserve (Fed) over de stand van zaken in de Amerikaanse economie, die later op de dag verschijnen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 609,50 punten. De MidKap daalde ook 0,3 procent, tot 909,54 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,7 procent. De Londense FTSE-index won een fractie, na het nieuws dat de Britse toezichthouder het coronavaccin van de farmaceuten Pfizer en BioNTech als eerste ter wereld heeft goedgekeurd. Het vaccin moet vanaf volgende week beschikbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk.

De markten verwerkten de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar de stemming werd gesteund door de hoop op verdere coronasteun van de Amerikaanse overheid. Een groep Republikeinse en Democratische leden van het Congres wil kleine ondernemers 908 miljard dollar aan financiële noodhulp geven. Het voorstel werd echter verworpen door Mitch McConnell, de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat.

Heineken

Heineken (plus 1,4 procent) voerde de stijgers aan in de AEX. Citi verhoogde het advies voor het aandeel. De bierbrouwer kondigde daarnaast aan het merk Amstel ook in China te gaan verkopen. Heineken verwacht dat China binnen drie jaar een van de belangrijkste markten voor het pilsmerk wordt. De financiële bedrijven Aegon, ING en NN Group stonden onderaan met verliezen tot 2 procent.

Olie- en gasconcern Shell klom 0,2 procent, na een adviesverhoging door JPMorgan. Galapagos won 0,1 procent. De biotechnoloog heeft een stap gezet met een onderzoek naar zijn kandidaatmedicijn tegen een ziekte die nierfalen kan veroorzaken.

Amsterdam Commodities

Bij de kleinere bedrijven zakte Amsterdam Commodities 2,8 procent. De thee-, specerijen- en notenhandelaar heeft iets meer dan 96 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. De opbrengst wordt gebruikt voor de gedeeltelijke financiering van de overname van Tradin, de biologische ingrediëntentak van voedingsbedrijf SunOpta.

De euro was 1,2050 dollar waard, tegenover 1,2036 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 44,37 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 47,32 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Ruim half miljoen euro boete voor aandelenbroker BinckBank

AMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.

8 minuten geleden
Herziene cijfers Eurostat: economie eurozone in recessie

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.

15 minuten geleden
Inspectie treedt met boete op tegen bagageafhandelaars Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van tilhulpen. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.

34 minuten geleden
Woonbond: energietoeslag bereikt niet iedereen die dit nodig heeft

AMSTERDAM (ANP) - Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

49 minuten geleden
Zweedse autogordelmaker met Brabantse vestiging schrapt veel banen

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse producent van autogordels, airbags en andere veiligheidssystemen voor auto's Autoliv schrapt wereldwijd 6000 banen en wil ook vestigingen sluiten. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Boxtel, maar het is nog niet duidelijk of daar banen in gevaar komen en zo ja hoeveel. Autoliv was niet direct bereikbaar voor commentaar.

52 minuten geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

1 uur geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

1 uur geleden