Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX doet stapje terug

AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam deed maandag een stapje terug. Ook de andere Europese beurzen lieten overwegend kleine minnen zien. Beleggers namen weinig risico aangezien Wall Street de hele dag dicht blijft vanwege Martin Luther King Day. Daarnaast werd uitgekeken naar de jaarcijferperiode die later deze week op gang komt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 614,96 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 943,05 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent.

Informatieleverancier Wolters Kluwer was de grootste daler in de AEX met een min van 1,8 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Chipmachinemaker ASML, die woensdag met cijfers komt, ging aan kop met een winst van 0,7 procent.

Telefónica

In de MidKap stond chipbedrijf ASMI bovenaan met een plus van 1,7 procent. Roestvrijstaalmaker Aperam won 0,6 procent na een positief handelsbericht van zijn Finse branchegenoot Outokumpu (plus 14 procent). Luchtvaartcombinatie Air France-KLM kampte met een adviesverlaging door Davy en sloot de rij met een verlies van 2,9 procent.

Telefónica steeg 1,5 procent in Madrid. De Spaanse telecomprovider heeft naar verluidt een bod van 10 miljard euro gekregen van een groep investeerders op een belang van 51 procent in de Latijns-Amerikaanse activiteiten van de onderneming exclusief Brazilië.

Anglo American

Sirius Minerals klom 1,9 procent in Londen. Mijnbouwonderneming Anglo American (min 0,1 procent) neemt haar branchegenoot over voor omgerekend 474 miljoen euro. In Frankfurt daalde Lufthansa 0,9 procent. De vakbond voor cabinepersoneel Ufo heeft nieuwe stakingen aangekondigd bij de Duitse luchtvaartmaatschappij.

De euro was 1,1092 dollar waard tegen 1,1095 dollar op vrijdag. De olieprijzen zaten in de lift door de onrust in Libië, waar troepen van krijgsheer Khalifa Haftar een belangrijke pijpleiding hebben afgesloten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 59,04 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 65,49 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

12 minuten geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

2 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

2 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

13 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

17 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

18 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

19 uur geleden