Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX daalt door onrust in China, Shell kampt met lagere olieprijs

AEX daalt door onrust in China, Shell kampt met lagere olieprijs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag over een breed front omlaag. De onrust in China zorgde voor een negatieve stemming op de aandelenmarkten. In grote Chinese steden zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het strenge coronabeleid. Ook werd geroepen om het vertrek van president Xi Jinping. Protesten in China zijn zeldzaam onder het strenge regime van Xi. Volgens getuigen zijn veel mensen opgepakt.

De olieprijzen gingen verder omlaag door de protesten in China en zakten tot het laagste niveau sinds december vorig jaar. China is de grootste olie-importeur ter wereld. Als gevolg van de verstoringen door de lockdowns in het land stond de Chinese vraag naar olie al onder druk. Door de onrust in het land zou de vraag verder kunnen afnemen. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,1 procent minder op 73,91 dollar. Brentolie werd 3,2 procent goedkoper op 80,98 dollar per vat. Olie - en gasconcern Shell stond daardoor onderaan in de AEX met een min van bijna 2 procent.

Een lichtpuntje vormden de verkopen tijdens koopjesfestijn Black Friday. In de Verenigde Staten, en ook in Nederland, werden online verkooprecords gebroken ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten onder druk zet.

Adyen

De AEX noteerde rond het middaguur 0,9 procent lager op 716,57 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 948,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

Naast Shell stonden betaalbedrijf Adyen, verfmaker AkzoNobel, en chipbedrijf ASMI in de staartgroep van de AEX, met minnen van ruim 1 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD daalde ook dik 1 procent na overnameberichten in de sector. De Duitse branchegenoot Brenntag bevestigde gesprekken te voeren over een overname van zijn Amerikaanse concurrent Univar.

Heineken

Heineken verloor 0,7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan haalden de bierbrouwer van hun kooplijst af. JPMorgan verhoogde daarentegen het advies voor concurrent AB InBev, de grootste brouwer ter wereld. AB InBev klom dik 3 procent in Brussel. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (plus 0,4 procent) voerde de schaarse stijgers aan in de AEX.

In de MidKap sloot logistiek vastgoedbedrijf CTP de rij, met een verlies van 2,1 procent. WDP zakte 1,4 procent. Het vastgoedfonds heeft een lening van 440 miljoen euro ontvangen van een groep banken onder leiding van de China Construction Bank. Koffieconcern JDE Peet's, de eigenaar van Douwe Egberts, en biotechnoloog Galapagos waren de enige winnaars, met plussen van 0,5 procent.

De euro was 1,0388 dollar waard tegen 1,0398 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Sanderink verliest ook zeggenschap over laatste aandeel Centric

AMSTERDAM (ANP) - Gerard Sanderink verliest ook de zeggenschap over zijn laatste aandeel in IT-bedrijf Centric. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Ook wordt een verzoek goedgekeurd van het Openbaar Ministerie (OM) om een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in het bestuur van Centric. Daarmee wil het OM duidelijkheid scheppen over wat er vorig jaar allemaal is gebeurd rond de onverwachte terugkeer van de inmiddels afgezette topman.

5 minuten geleden
Eneco verlaagt energietarieven fors, nog wel boven prijsplafond

ROTTERDAM (ANP) - Energieleverancier Eneco verlaagt de variabele tarieven per 1 maart fors voor een deel van zijn klanten. Maar de prijzen blijven nog wel boven het prijsplafond. Voor hun verbruik boven de grens van het prijsplafond gaan huishoudens over ruim een maand wel ruim 40 procent minder betalen dan nu het geval is, meldt Eneco.

2 uur geleden
Rabobank verhoogt spaarrente verder

UTRECHT (ANP) - De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

2 uur geleden
Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten. Dat was voor de Russische invasie in Oekraïne.

2 uur geleden
Schrappen reclame met ‘woke’ chocolaatjes M&M’s blijkt mediastunt

MCLEAN (ANP/BELGA) - Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M’s zullen nog gewoon te zien blijven op televisie. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame. Dat besluit volgde op de ophef die in de Verenigde Staten was ontstaan over het uiterlijk van een aantal figuurtjes. Maar het schrappen van de reclame blijkt een mediastunt in aanloop naar de Super Bowl, de finale van het American footballseizoen en een van de beste bekeken tv-avonden van het jaar.

3 uur geleden
Kledingketen H&M lijdt verlies door hogere kosten en ontslagen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een zwaar jaar achter de rug. Door flink gestegen kosten, het vertrek uit Rusland en een reorganisatie daalde de winst over het hele jaar met ruim twee derde ten opzichte van een jaar eerder. Over het afgelopen kwartaal, dat duurde tot en met november, leed het Zweedse bedrijf zelfs een verlies van omgerekend zo’n 77 miljoen euro.

5 uur geleden
Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland. Deze regeling heeft vanaf 2004 gezorgd voor een ongekend snelle groei van het aantal zonnepanelen op de daken van woningen, zowel koop als huur.

5 uur geleden