Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX daalt door onrust in China, Shell kampt met lagere olieprijs

AEX daalt door onrust in China, Shell kampt met lagere olieprijs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag over een breed front omlaag. De onrust in China zorgde voor een negatieve stemming op de aandelenmarkten. In grote Chinese steden zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het strenge coronabeleid. Ook werd geroepen om het vertrek van president Xi Jinping. Protesten in China zijn zeldzaam onder het strenge regime van Xi. Volgens getuigen zijn veel mensen opgepakt.

De olieprijzen gingen verder omlaag door de protesten in China en zakten tot het laagste niveau sinds december vorig jaar. China is de grootste olie-importeur ter wereld. Als gevolg van de verstoringen door de lockdowns in het land stond de Chinese vraag naar olie al onder druk. Door de onrust in het land zou de vraag verder kunnen afnemen. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,1 procent minder op 73,91 dollar. Brentolie werd 3,2 procent goedkoper op 80,98 dollar per vat. Olie - en gasconcern Shell stond daardoor onderaan in de AEX met een min van bijna 2 procent.

Een lichtpuntje vormden de verkopen tijdens koopjesfestijn Black Friday. In de Verenigde Staten, en ook in Nederland, werden online verkooprecords gebroken ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten onder druk zet.

Adyen

De AEX noteerde rond het middaguur 0,9 procent lager op 716,57 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 948,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

Naast Shell stonden betaalbedrijf Adyen, verfmaker AkzoNobel, en chipbedrijf ASMI in de staartgroep van de AEX, met minnen van ruim 1 procent. Chemicaliƫndistributeur IMCD daalde ook dik 1 procent na overnameberichten in de sector. De Duitse branchegenoot Brenntag bevestigde gesprekken te voeren over een overname van zijn Amerikaanse concurrent Univar.

Heineken

Heineken verloor 0,7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan haalden de bierbrouwer van hun kooplijst af. JPMorgan verhoogde daarentegen het advies voor concurrent AB InBev, de grootste brouwer ter wereld. AB InBev klom dik 3 procent in Brussel. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (plus 0,4 procent) voerde de schaarse stijgers aan in de AEX.

In de MidKap sloot logistiek vastgoedbedrijf CTP de rij, met een verlies van 2,1 procent. WDP zakte 1,4 procent. Het vastgoedfonds heeft een lening van 440 miljoen euro ontvangen van een groep banken onder leiding van de China Construction Bank. Koffieconcern JDE Peet's, de eigenaar van Douwe Egberts, en biotechnoloog Galapagos waren de enige winnaars, met plussen van 0,5 procent.

De euro was 1,0388 dollar waard tegen 1,0398 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

AMSTERDAM (ANP) - Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

4 uur geleden
Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

DEN HAAG (ANP) - Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenwoordig is bijna 70 procent van de vrouwen en 83 procent van de mannen tussen de 15 jaar oud en de AOW-leeftijd economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze een inkomen van tenminste het bijstandsniveau hebben en geen onderwijs meer volgen. In 1977 was het aandeel economisch zelfstandige vrouwen nog geen 20 procent, terwijl het aandeel mannen bijna 80 procent was.

4 uur geleden
Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werden er bijna 4200 vergunningen afgegeven, dat zijn er 28 procent meer dan een jaar eerder en is het grootste aantal in jaren. De hoeveelheid verleende vergunningen is volgens het CBS een indicator voor het aantal woningen dat binnenkort gebouwd zal worden.

4 uur geleden
Gemengd slot op Wall Street, Nvidia stijgt verder

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld gesloten. Beleggers wachten vooral af hoe vrijdag een voor de Federal Reserve belangrijke graadmeter voor inflatie uitvalt. Chipbedrijf Nvidia ging verder met zijn opmars en won ruim 7 procent.

6 uur geleden
FNV kraakt achterblijvende resultaten Banenafspraak

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV is kritisch over de Banenafspraak die tot begin 2026 minstens 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet hebben opgeleverd. Uit het nieuwste jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt naar voren dat de doelstellingen voor 2022 niet werden gehaald. Voor FNV is dat het bewijs dat de afspraken tussen werkgevers, de overheid en vakbonden uit 2013 niet goed werken bij het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking naar werk, staat in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Bloomberg: Shell schrapt banen bij windenergie-activiteiten

LONDEN (ANP) - Shell maakt zich op om banen te schrappen bij zijn onderdeel voor windparken op zee. De ontslagen vallen binnen enkele maanden, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral in Europa gaan banen verloren, zeggen de bronnen.

7 uur geleden
PVV en NSC: Tata moet vergroening zoveel mogelijk zelf betalen

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV en NSC willen dat Tata Steel zoveel mogelijk zelf investeert in verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Ook willen zij, net als BBB, harde garanties dat het bedrijf ook op de lange termijn in Nederland blijft. Zo niet, dan moet het mogelijk zijn geld dat de overheid in vergroening heeft gestoken, terug te halen.

8 uur geleden