Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX boekt voorzichtige winst

AEX boekt voorzichtige winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag licht vooruit. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers namen weinig risico aangezien de Amerikaanse financiële markten gesloten blijven vanwege Thanksgiving Day. Vrijdag is Wall Street een halve dag open. Daarnaast wordt uitgekeken naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag verschijnen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 608,36 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 905,85 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt daalden tot 0,2 procent. Parijs bleef vrijwel ongewijzigd.

Unilever (plus 1,6 procent) ging aan kop bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het levensmiddelenconcern neemt het Amerikaanse SmartyPants Vitamines over. Het in Los Angeles gevestigde bedrijf verkoopt vitamines, mineralen en voedingssupplementen. Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een verlies van 1,3 procent.

Pharming

Unibail-Rodamco-Westfield klom 1,5 procent. Het winkelvastgoedfonds heeft met succes 2 miljard euro opgehaald met de plaatsing van twee obligaties. Volgens het bedrijf was de interesse groot, met inschrijvingen van 6,5 miljard euro.

In de MidKap stond Pharming bovenaan met een winst van 7 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft de eerste stappen gezet op weg naar een tweede beursnotering aan de Amerikaanse Nasdaq. Postbedrijf PostNL kampte met een adviesverlaging door Berenberg en was de grootste daler met een min van 2,8 procent.

Rémy Cointreau

Vivoryon zakte 1,8 procent bij de kleinere bedrijven. De biotechnoloog, die werkt aan een Alzheimer-medicijn, sloot ook het derde kwartaal af met rode cijfers. Neways won 0,3 procent. De maker van elektronische componenten gaat circa 250 banen schrappen vanwege de afgenomen vraag uit de autosector. Het merendeel van die banen verdwijnt in Duitsland.

Rémy Cointreau daalde 1,4 procent in Parijs. De Franse drankenproducent had de afgelopen zes maanden minder last van de coronacrisis dan verwacht. Voor de tweede jaarhelft, die bij de drankenfabrikant in oktober is begonnen, voorziet het bedrijf een "sterk herstel", mede dankzij sterke verkopen in de VS en China.

De euro was 1,1926 dollar waard, tegenover 1,1906 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 45,26 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 48,19 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Sportwinkel Sprinter, voorheen Perry Sport, doelwit cyberaanval

DEN HAAG (ANP) - Sprinter Sports, voorheen bekend onder de naam Perry Sport, is het doelwit geworden van een aanval met gijzelsoftware. Klanten van de winkelketen zijn hierover deze week ingelicht. Ze kregen het advies verdachte activiteiten op hun bankrekening in de gaten te houden.

9 minuten geleden
Ford waarschuwt voor lagere winst door hogere loonkosten

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse autoproducent Ford Motor waarschuwt dat de winst dit jaar lager uitpakt dan verwacht, als gevolg van stijgende loonkosten door nieuwe afspraken met de vakbond United Auto Workers.

13 minuten geleden
Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor de consument zien de vooruitzichten er volgens hen wel weer wat gunstiger uit: aan de hoge inflatie zal geleidelijk een einde komen en de koopkracht lijkt "substantieel" te verbeteren.

22 minuten geleden
Noodlijdende vliegmaatschappij SAS dieper in de rode cijfers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 1,9 miljard Zweedse kroon, omgerekend 175 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 1,2 miljard kroon.

34 minuten geleden
Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

55 minuten geleden
Novo Nordisk sleept Amerikaanse navolgers voor de rechter

BAGSVAERD (ANP/RTR) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk sleept twee Amerikaanse farmaceutische bedrijven voor de rechter. De bedrijven maken producten die hetzelfde bestanddeel bevat als het razend populaire afslankmedicijn Wegovy van Novo Nordisk.

1 uur geleden
Topman energieconcern Uniper: Europa heeft meer lng nodig

BERLIJN (ANP) - Europa heeft veel meer import nodig van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) omdat de markt nog steeds erg krap is na het wegvallen van leveringen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topman Michael Lewis van het grote Duitse energieconcern Uniper gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.

1 uur geleden