Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX begint tweede kwartaal met fors verlies

AEX begint tweede kwartaal met fors verlies

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag met een fors verlies begonnen aan het tweede kwartaal. Ook de andere Europese beurzen stonden flink in het rood na de verliesbeurt op Wall Street een dag eerder. De aandacht van beleggers gaat onder meer uit naar het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Dat rapport kan een voorbode zijn voor het officiële banencijfer, dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 3,5 procent lager op 466,43 punten. De hoofdindex raakte in het eerste kwartaal 20 procent kwijt. De MidKap daalde 2,4 procent tot 649,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 4,5 procent. De beurs in Milaan verloor 2,2 procent.

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump de Amerikanen opgeroepen om nog zeker 30 dagen sociaal afstand te houden vanwege het coronavirus. De komende twee weken worden volgens Trump erg zwaar. De president en de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi hebben daarnaast ideeën geopperd voor een nieuw steunpakket.

Omlaag

Op het Damrak gingen alle 25 AEX-bedrijven omlaag. Verzekeraar Aegon was de grootste daler met een min van 5,7 procent. Ook staalconcern ArcelorMittal zakte ruim 5 procent.

Beursintermediair Flow Traders, die goede zaken doet in tijden van onrust op de beurzen, voerde de schaarse stijgers in de MidKap aan met een plus van ruim 2 procent. Aperam daalde 3,6 procent. De roestvrijstaalproducent stelt de start van zijn aandeleninkoopprogramma met zes maanden uit. Aperam heeft door de pandemie een groot deel van zijn fabrieken moeten sluiten en heeft al forse maatregelen genomen om de kosten te verlagen. Dividenden worden wel uitbetaald.

Londen

HSBC en Standard Chartered verloren rond 7 procent in Londen. Beide Britse banken hebben het dividend geschrapt op verzoek van de Britse financiële toezichthouder. De Duitse bandenmaker Continental zakte 6 procent na het loslaten van de verwachtingen.

De euro was 1,0972 dollar waard, tegen 1,1002 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent in prijs tot 20,46 dollar. Brentolie kostte 3,6 procent minder op 25,40 dollar per vat. Oliekartel OPEC slaagde er niet in om een datum vast te stellen voor onderhandelingen, die een einde zouden kunnen maken aan de prijzenoorlog. President Donald Trump wil met Rusland en Saudi-Arabië praten over een oplossing van het conflict.

Meer uit Financieel

Reisaanbieders verliezen hoger beroep rectificatie Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond hoeft van het gerechtshof in Den Haag een publicatie over misleidende aanbiedingen van reisorganisaties niet aan te passen. Prijsvrij en D-Reizen hadden de Consumentenbond aangeklaagd omdat ze willen dat de organisatie het artikel rectificeert. Het gerechtshof gaf de Consumentenbond hierover ook gelijk in hoger beroep.

13 minuten geleden
ACM staat bedrijven toe om samen te werken voor vergroening

DEN HAAG (ANP) - Voor het halen van duurzame doelen mogen bedrijven met elkaar samenwerken. Dat is de kern van een nieuwe regel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder wil namelijk niet dat de concurrentieregels "onnodig in de weg staan" bij inspanningen in het bedrijfsleven voor vergroening, bijvoorbeeld op het gebied van recycling van afval of het verminderen van de CO2-uitstoot.

53 minuten geleden
Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

1 uur geleden
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

1 uur geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

3 uur geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

4 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

4 uur geleden